Канада затвори сухопътната си граница за търсещи убежище. Все пак дойдоха още бежанци

...
От Уа Лоун и Анна Мелер ПаперниТОРОНТО (Ройтерс) – Споразумението,
Коментари Харесай

От Уа Лоун и Анна Мелер Паперни

ТОРОНТО (Ройтерс) – Споразумението, което Канада сключи тази година, за да спре потока от търсещи убежище, влизащи от САЩ, първоначално беше поглед, бърз успех: В рамките на дни броят на хората, хванати на неофициални пресичания по границата, намаля до капка.

Но пет месеца по-късно общият брой на хората, които подават молби за бежанци в Канада, вместо това нарасна на падане. Мнозина сега идват по въздуха, докато други се промъкват през границата и се крият, докато могат да кандидатстват за убежище, без да се страхуват, че ще бъдат върнати обратно, казаха хора, работещи с мигранти, пред Ройтерс.

Цифрите показват колко трудно е за страните да затвори вратата пред отчаяните хора и предизвикателството, което може да представлява неочакван брой търсещи убежище: В Торонто стотици спаха по улиците това лято, докато се мъчеха да намерят легла.

„Основната реалност е, че затварянето на границата не прави нищо, за да разреши нуждата от защита“, каза Шона Лабман, доцент и изпълняващ длъжността директор на Програмата за правата на човека в университета в Уинипег.

„Това само увеличава отчаянието.“

Канада се гордее с посрещането на имигранти и има за цел да доведе рекордните половин милион нови постоянни жители през 2025 г., за да се справи с острия недостиг на работна ръка. Но тя се опита да обезсърчи онези, които кандидатстват за убежище, главно чрез споразумение със САЩ, съгласно което всяка страна връща търсещите убежище.

Все пак само през миналата година повече от 39 000 търсещи убежище са влезли в Канада през неофициални пропускателни пунктове - най-вече в Квебек по черен път край Roxham Road в Ню Йорк, което накара провинцията да се оплаче, че не може да се справи с пристигащите. Търсещите убежище са привлечени от репутацията на Канада за по-бързо обработване и по-добро приемане на молби за убежище в сравнение със САЩ.

В отговор Канада и Съединените щати през март измениха своя преди две десетилетия пакт за търсещите убежище, Споразумение за безопасна трета страна. Споразумението вече се прилага за дължината на сухопътната граница на страните от 4000 мили, а не само на входните пристанища.

Разширеният пакт доведе до драматичен спад в броя на хората, заловени на неофициални пресичания - спадна до двуцифрено число през април до юли от 4173 през март.

Но като цяло броят на търсещите убежище, влизащи в Канада, се е увеличил. Общият брой на молбите за бежанци, подадени в Канада, се е увеличил през юли до 12 010 - най-високият общ месечен брой поне от януари 2017 г. - и спрямо 10 120 през март, според данни на отдела за имиграция, бежанци и гражданство.

ТЪРСЕНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ

Някои от по-високите числа се дължат на това, че повече хора подават молби за бежанци на летищата или в местните офиси на отдела за имиграция - често дни, седмици или месеци след пристигането си в страната, показват правителствени данни.< /p>

Хората, кандидатстващи на летищата, представляват около една трета от всички молби за бежанци, подадени през юли, спрямо около 16% през март. Тези, които подават искове в имиграционните служби, представляват около 54% ​​от общия брой през юли, спрямо около една трета през март. Първите пет страни, от които са дошли кандидатите през първата половина на годината, са Мексико, Хаити, Турция, Колумбия и Индия - въпреки че числата включват тези, които са кандидатствали преди разширения пакт на САЩ.

Поне част от причината за последния наплив е, че Канада е сред намаляващата група страни, смятани за предлагащи сигурно пристанище, докато натискът от войната, изменението на климата и нарушенията на човешките права принуждават по-голям брой да бягат, казват някои експерти по мигранти.

Европейският съюз, например, наскоро въведе пакт за търсещите убежище, който позволява на нациите по-бързо да изпращат обратно някои мигранти. Правителството на Великобритания настоява за закон, който улеснява изпращането на търсещи убежище в Руанда, докато администрацията на президента на САЩ Джо Байдън въведе правило, затрудняващо получаването на убежище за мигранти, ако преминават незаконно границите на САЩ.

„Ако сте човек, който се опитва да вземе този набор от решения, тогава Канада става по-вероятна опция“, каза Крейг Дамян Смит, изследователски сътрудник в Центъра за изследвания на бежанците към Йоркския университет.

Министърът на имиграцията на Канада не беше на разположение за интервю.

„Светът е изправен пред безпрецедентни потоци от мигранти и бежанци и Канада не е имунизирана срещу тези тенденции“, каза Реми Ларивиер, говорител на отдела, в изявление.

Ларивиер каза, че Канада е изменила сделката със САЩ, за да се справи с „нередовните“ преминавания и че разширяването „не означава, че молбите за убежище изобщо няма да се подават в Канада.“

„ЛОШИ АКТЬОРИ“

Хора, работещи с мигранти, казват, че някои от хората, подаващи искове дни или седмици след пристигането си в Канада, се надяват да заобиколят клауза в разширеното споразумение със САЩ, която казва, че всяка търсещи убежище, задържани в рамките на две седмици след пресичане на границата, ще бъдат върнати обратно, освен ако не отговарят на ограничено изключение.

Това накара някои да преминат незабелязано, понякога с помощта на контрабандист, и да се скрият до двуседмичния срок периодът изтича.

Центърът за бежанци в Монреал казва, че е помогнал на четири семейства за един ден миналата седмица, които са се укривали в продължение на две седмици, след като са преминали по суша в страната.

„За съжаление това не е много безопасен път за тях", каза изпълнителният директор Абдула Дауд пред Ройтерс. „Поощрява лоши актьори, които се възползват от тези хора.“

В Центъра за бежанци на FCJ в Торонто около 20% до 30% от наскоро пристигналите казват, че са преминали в Канада незабелязани и са се скрили с помощта на контрабандист, Изпълнителният директор Лоли Рико каза.

Ройтерс разговаря с 10 души, търсещи бежански статут, които наскоро пристигнаха в Торонто, най-големият град в Канада. Те идват от Судан, Уганда и Мексико, наред с други места. Всички пристигнаха със самолет, с валидни визи в ръка. Някои подадоха молби за бежанци дни или седмици след пристигането си.

Въпреки че са напуснали по причини, вариращи от домашно насилие до война, общото привличане на всички беше репутацията на Канада за защита на човешките права и предоставяне на убежище.

„Това е първата страна, за която се сетих“, каза Хана Бахит. 35-годишната жена от разкъсван от война Судан казва, че е кандидатствала за виза за посетител през май, отлетяла е за Канада през юли и е подала молба за бежанец две седмици по-късно.

Тя е спала в джамия и църква, обаждайки се ежедневно в централния приют на Торонто за легло, само за да бъде казано, че няма свободни. Все пак тя смята, че е късметлийка, че е в Канада.

Тъй като сухопътната граница на Канада е до голяма степен затворена, системата за убежище сега предпочита хора като Бахит, които могат да получат виза и самолетен билет, каза адвокатът на бежанците Морийн Силкоф.< /p>

„Някои от най-уязвимите хора остават без достъп до канадската система и мисля, че трябва да се замислим върху несправедливостта на това развитие“, каза Силкоф.

42-годишната Грейс Нанзири беше сред тези със сравнителната привилегия да могат да получат виза и самолетен билет: тя кандидатства за канадска виза за посетител, когато нейното застъпничество за ЛГБТК я превърна в мишена в родната й страна, Уганда.

След като чака една година за визата тя отлетя за Торонто през август - привлечена от репутацията на Канада за защита на човешките права, каза тя.

"Те искаха да ме убият", каза тя. „Ето защо дойдох в Канада.“

(Репортаж от Anna Mehler Paperny; Редактиране от Denny Thomas и Deepa Babington)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР