От цялото си сърце и душа благодаря на всички хора,

...
От цялото си сърце и душа благодаря на всички хора,
Коментари Харесай

Поклон пред родопчани: Не оставят вик за помощ без отклик!

" От цялото си сърце и душа благодаря на всички хора, отзовали се в този толкоз тежък миг за нас. Нямам думи, с които да опиша благодарността ни за вашата помощ. Благодарим Ви за поддръжката! Бъдете живи и здрави и дано добрината ви се връща многократно. Сумата е събрана, скъпи другари, познати и родственици. Постът със сметките ще бъде отстранен " – това написаха близки на убитата в Германия Меди Челебиева от родопското село Корита.
От опечаленото семейство бяха отправили апел за поддръжка, с цел да платят превоза на тленните остатъци на 24-годишната жена, за която от Германия оповестяват на 8-ми април, че предната вечер е убита от брачна половинка ѝ Кирил. Това беше следващ зов за помощ от хора в неволя, който в Смолянския край не е останал като глас в пустиня.
Примери има безчет в региона. Най-скорошният е на Венци Иванов от Златоград, чийто 4-годишен наследник Виктор е болен. Детето е с трансплантиран черен дроб едвам като двумесечно бебе. Той става донор на детето си. Преди това обаче цяла седмица мъничето било в кома, следствията от която се оказали ужасно тежки.
Сега дребното момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и недоразвитост на мозъка. То не може да приказва, не може да върви, а родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му оказват помощ. Надяват се там да приложат на Вики подобаваща рехабилитация, с цел да проходи.
Бяха сметнали, че за две седмици в Турция ще им трябват към 10 000 лв., с които не разполагат, а имат и заем. Техният стон бе стихотворец от родопската певица Златина Узунова и повдигнат до сърцата на стотици.
За броени дни с огромен концерт, в който участваха близо 200 реализатори, и поредност благотворителни начинания, включително с автомобилно шоу, хората им събраха 40 000 лв.. На помощ се притече с 20 000 лева и семейство от Ардино, напълно неотдавна изгубило 15-годишно дете. Останали им средства от акцията на тяхното момче след несполучлива интервенция в Германия и те подаряват на други нуждаещи се.

Включиха се и основателите на акцията за болно 18-годишното девойче Атанаска от Девин, което си отиде преди година.
Венци с болежка показа разочарованието на негови познати от Благоевград, които също се нуждаят от поддръжка за лекуване на детето им. " Те сами не могат да се оправят, за интервенцията им трябват 58 хиляди евро. От близо година са оповестили акция, а са събрали 13 хиляди. Къде е Благоевград като население, а къде е Златоград? Наистина тук хората са доста по-чувствителни и съпричастни към непознатата болежка ", разяснява бащата на 4-годишния Вики.
Безспорен факт е също, че в Смолянска област са минимум в цялата страна изоставените деца и възрастни, настанени в дом за развъждане. И не е мъчно да се допусна, че публицистите в Смолян, като част от сърцатото локално население, не остават безучастни. Когато се чуе вопъл, представителите на съсловието внезапно прекрачват ограничаването за авторското право. Болшинството притежатели и редактори в медии, макар конкурентните им взаимоотношения, разпространяват пред своята публика всеки " Вик за помощ " и банкови сметки. В последните най-малко 20 години няма случай публицист да е обвинил сътрудник, че е " преписал " неговия " апел ".
Да напомним единствено един случай, че преди намесата на група смолянски публицисти Ася Кьорова от родопското село Стърница не бе излизала на открито до 26-годишната си възраст. Като 4-годишна на партиен протест тя пада от подпорна стена. Намират я в безсъзнание, с книжни синьо и алено флагче в ръка. Закарват я в болница в кома. Опериращите я лекари откриват огромна линеарна фрактура към корема, тежка компресия на мозъка, травма на мозъчния дънер и черепни пострадвания. По-късно ТЕЛК се произнася за пожизнена неработоспособност 95,25% и нужда от непозната помощ.
Оттогава е на легло. Майка ѝ Дафина, която обслужва и татко й – също неработоспособен, до 4-ти клас я носи на тил до учебно заведение. После учители идват у тях да ѝ преподават.
За ориста на Ася се разбра поради машинация на стоматоложка, лекувала зъбите на пациенти от Стърница, Загражден, Дебеляново и Давидково. Вземала им парите предплатено и след това се скрила, без да си довърши работата. Сред излъганите била и Ася.
Въпреки че лявата ръка не ѝ служи, към оня миг има рингова количка, която може да се кара единствено с две здрави ръце, невероятно за нея!

Журналистите събраха нужната документи - мнение на ЛКК за уврежданията ѝ, експертиза и на психиатър - че е душевен годна да ръководи електрическа количка. Подадоха ги в Социалната работа и страната отпусна 3019 лв. за момичето, което през зимата гледа света единствено през мъничко прозорче на стаята си. Осигуриха електрическа количка и момичето оттогава видя свят. Ходи и в София, в " Шоуто на Слави ". Сега 32-годишната Ася още веднъж учи и върви на изпити за приблизително обучение. Мечтата ѝ е да стартира работа. И тя е осъществима.
А е имало случаи заболели от прилежащи области да търсят поддръжка на публицисти в Смолян. Те също не са оставени без отзвук и получиха огромно „ Благодаря “, което дори не бе медийно отразено.
И в случай че всичко това е образец за човешка съпричастност и журналистическа колегиалност от Смолян, дано той се последва! Няма по-възвишено съревнование, с изключение на по добрина!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР