От Централната избирателна комисия официално потвърдиха за кореспонденция от Министерството

...
От Централната избирателна комисия официално потвърдиха за кореспонденция от Министерството
Коментари Харесай

ЦИК призна за кореспонденцията от Министерството на електронното управление

От Централната изборна комисия публично потвърдиха за преписка от Министерството на електронното ръководство, в която се показват проблеми за вота на локалните избори.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изказването на ЦИК без редакторска интервенция:

„ Във връзка с изявления в медийното пространство бихме желали да създадем следното конкретизиране:

В рамките на процеса по засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване се съблюдават всички разпореждания на Изборния кодекс и най-високо равнище на сигурност. В този интервал сред Министерството на електронното ръководство (МЕУ) и Централната изборна комисия (ЦИК) протича интензивна връзка посредством публична преписка в писмен тип.

Процесът на връзка сред двете институции цели адресирането на въпроси, с цел да се подсигурява вярното и безпрепятствено протичане на процеса по засвидетелствуване на машините за гласоподаване. Към сегашния миг удостоверяването към момента не е завършило.

Призоваваме да не се спекулира по тематиката, тъй като това води само до опорочаване на процеса и до утежняване на положителната връзка сред МЕУ и ЦИК “, се споделя в изказването.

В следствието на БГНЕС се споделяше следното:

„ Една седмица преди провеждането на локалния избор са открити неналичия на „ осведомителни активи “ в машините, с които ще се гласоподава. Тези неналичия са открити при засвидетелствуване на сходството на машините, съобщи кореспондент на БГНЕС, който се базира на писмо изпратено до ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до ръководителите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Репортерът акцентира, че писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното ръководство.

При деликатния обзор на така наречен Техническо устройство за машинно гласоподаване /ТУМГ/, което ще бъде употребявано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година, са открити редица неналичия:

машините за гласоподаване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

флашките не съдържат нужната за осъществяване на засвидетелствуване информация;

липсват утвърдени мостри на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

не са получени тестови данни в действителен облик на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат употребявани на изборите на 29 октомври 2023 година

Посочените нагоре активи би трябвало да бъдат предоставени допустимо най-бързо от ЦИК поради съкратените периоди за засвидетелствуване на сходството “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР