От трибуната на Световния икономически форум в Женева главният икономист

...
От трибуната на Световния икономически форум в Женева главният икономист
Коментари Харесай

Ръководството на Microsoft е убедено, че изкуственият интелект е в състояние да причини сериозни щети на човечеството

От трибуната на Световния стопански конгрес в Женева основният икономист на Microsoft Майкъл Шварц (Michael Schwarz) съобщи, че без ясни правила, ограничаващи потреблението на технологиите с изкуствен интелект, това неизбежно ще навреди на човечеството. При образуването на такива правила обаче е значимо да не се прекалява, тъй като в противоположен случай няма да има съответна изгода от AI.

Както знаете, корпорацията Microsoft влага съществено в стартъпа OpenAI, който пусна чатбота ChatGPT. Той бързо набра известност предходната година. Тази AI-система е вградена от корпорацията в нейната лична търсачка Microsoft Bing, което допуска необятното потребление на сходни чатботове. Тази седмица вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис (Kamala Harris) ще се срещне с ръководителите на Microsoft, Alphabet и OpenAI, с цел да обсъдят методите за намаляване на рисковете, свързани с потреблението на технологиите с изкуствен интелект.

Microsoft към този момент работи върху правила, които биха описали сферата на безвредното потребление на изкуствения разсъдък. „ Принципът би трябвало да е елементарен – изгодата за обществото би трябвало да е по-голяма от евентуалната щета “ – разясни нюансите на метода Майкъл Шварц. Представителят на Microsoft счита, че ИИ безусловно ще попадне в ръцете на нарушителите и ще може да аргументи действителни вреди. Спамът и намесата в изборите са единствено някои от приложенията на AI, които могат да навредят на човечеството.

Microsoft предизвестява управляващите да не въздействат директно върху масивите от данни, които се употребяват за образование на системите с изкуствен интелект. Подобна интервенция на законодателите би имала „ пагубни последствия “ за цялата промишленост, споделя Майкъл Шварц.

AI ще промени коренно изискванията на работа на доста промишлености в дълготраен проект, акцентира основният икономист на Microsoft: „ Обичам да споделям, че изкуственият разсъдък не трансформира нищо в кратковременен проект, само че ще промени всичко в дълготраен проект. “ Според него, това важи за всяка технология, основана от човечеството. Според специалистите, световният пазар на труда ще бъде мощно обиден от изкуствения разсъдък, защото последният ще превземе повече от една четвърт от съществуващите работни места.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР