От тази година търговците нямат право да обявяват намаления на

...
От тази година търговците нямат право да обявяват намаления на
Коментари Харесай

Важно е да знаете какви капани крие черният петък

От тази година търговците нямат право да афишират понижения на артикули, които към този момент се продават с отстъпка. За това предизвестява Габриела Руменова, един от създателите на страницата в обществената мрежа " Ние, потребителите “, основана за безплатна взаимопомощ от жители за жителите.

За образец до момента търговци прилагаха процедура стока, пусната за 100 лв., след понижение от 20% да се продава за 80 лв.. Но след това вземат решение да я понижат с още 10%, само че върху последната цена, на която са я продавали, т.е. с понижението за 72 лв., а в това време афишира, че те са с 30% по-евтини, като сумира процентите. От тази година обаче към този момент ще би трябвало да афишира правилния %, който в тази ситуация при действителна цена от 100 лв. и продажна 72 лв. е 28%, а не 30 на 100. 

Сумиране 

Познатият през годините неточен метод да се сумират процентите на отстъпките от преди малко завършилото понижение и новообявеното, с цел да наподобява по-примамлив за клиентите крайният %, отива в историята с въведените промени в Закона за отбрана на потребителите. 

Запазва се условието остарялата цена да е прилагана най-малко 30 дни преди известието за понижение, само че за " остаряла “ към този момент се смята тази цена, която е била годна преди първото понижение, не последната прилагана. 

Трикове 

Търговците обаче имат други маркетингови трикове за привличане на клиенти в дните преди огромните понижения. Например сега доста магазини са оповестили промоция купи две, а второто е на половин цена. Хората би трябвало да не прибързват, тъй като има огромна възможност понижението в края на месеца или през декември да е доста по-голямо от това, което им се предлага с този трик, поучават специалисти. Друг метод за привличане на повече клиенти с табла, на които написа, че купувайки повече, ще платиш по-малко. Например, в случай че сметката е за 120 лв., клиентите получават 20% понижение, а в случай че похарчиш над 200 лв. - отстъпката става 30%. 

Някои от търговците раздават и карти, с които дават лични понижения за мотив. Така да вземем за пример за рожден ден дават 35% отстъпка от цените. При нужда от подмяна поради неверен размер, цвят или модел, персоналното понижение обаче отпада и потребителят би трябвало да доплати разликата до постоянната цена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР