От тази година продължават да се увеличават възрастта и продължителността

...
От тази година продължават да се увеличават възрастта и продължителността
Коментари Харесай

През 2023 г. продължава увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране

От тази година не престават да се усилват възрастта и продължителността на осигурителния стаж, като условия, на които хората би трябвало да дават отговор, с цел да се пенсионират по общия ред. Това показват от Националния застрахователен институт (НОИ) в писмен отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция по отношение на отпущането на пенсиите през 2023 година Оттам означават, че измененията в стажа и възрастта за пенсиониране са признати през 2015 година

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се подвига с по два месеца за дамите и с по един за мъжете. “Така към този момент дамите би трябвало да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца ”, показват от Национален осигурителен институт. Възрастта за пенсия ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете и до 2037 година за дамите, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за дамите, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена ”, прецизират още от института. 

Относно втората смяна – за осигурителния стаж, от Национален осигурителен институт изясняват, че през тази година дамите би трябвало да имат положен застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете, когато ще доближи 40 години, и до 2037 година за дамите, от които ще се изискват 37 години стаж, разясняват още от Национален осигурителен институт.

Промени има и при недостигащ застрахователен стаж. Отпускането на пенсия за застрахователен стаж и възраст „ при повърхностен стаж “ е написано в член 68, алинея 3 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), съгласно който е задоволително човек да има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж и да е навършил нужната възраст. От 2023 година нужната възраст е навършени 67 години, като повече няма да нараства. По-рано през днешния ден от Национален осигурителен институт осведомиха, че през новата година остава без смяна сумата, която лицата внасят за по този начин нареченото “закупуване на застрахователен стаж ” – 140,58 лева за всеки недостигащ месец. 

От Национален осигурителен институт осведомят също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, само че не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при изискване, че е придобил цялостния дължим за него застрахователен стаж. “От 2023 година от тази опция могат да се възползват дамите, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с разполагаем застрахователен стаж 39 години и 4 месеца ”, прецизират от осигурителния институт. “Тази пенсия се отпуска с пожизнено понижение от 0,4 на 100 за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст ”, показват също от Национален осигурителен институт. 

Според признатия удължителен бюджет пенсиите ще се покачат с 12% от 1 юли т.г., както планува швейцарското предписание, т.е. с 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията, споделят от института. “Ако Народното събрание не одобри други промени, минималната пенсия остава 467 лева, а така наречен таван, който бе повишен от 1 октомври м.г., е 3400 лева и за 2023 година ”, разясняват от Национален осигурителен институт. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР