От столичния площад Независимост папа Франциск призова за активен и

...
От столичния площад Независимост папа Франциск призова за активен и
Коментари Харесай

Папа Франциск призова за мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие

От столичния площад ”Независимост ” папа Франциск прикани за деен и укрепен мир против всички форми на нарцисизъм и равнодушие, които ни карат да слагаме дребните ползи на някои над неприкосновеното достолепие на индивида.
Това сподели Папа Франциск в молитвата си за мир в заключителния стадий от неговото апостолическо пътешестване в България.

Преди папата свое обръщение за мир насочиха представители на пет. На трибуната не участваха представители на Българската православна черква, тъй като каноните не позволяват общо богослужебно или молитвено последование с папата поради православните правила. Молитвата от името на православните в България бе изпълнена от детски хор. Молитвата е известната у нас Вазова молитва „ Дядо Господи, елементарни ме” – по текст на Иван Вазов, осведоми БГНЕС.

Шест деца от разнообразни религии възпламениха факли, като знак на успеха на светлината и мира над тъмнината и опълчването. Хиляди хора, измежду които поклонници от чужбина са на площада, с цел да чуят думите на Светия отец. Събитието за мир е заключителното събитие от визитата му у нас.

Ето какво сподели папа Франциск:

„ Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има спънка, там където има обезсърчение да има наслада. Светлина да има там, където цари мрачевина. Учителю, направи не толкоз да диря разтуха, колкото аз да успокоявам. Не толкоз да диря обич, едвам обичам, тъй като давайки – получавам. Умирайки, се раждаме за безконечен живот. Амин! Така стартира молитвата за мир на папа Франциск.

„ Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, въодушевени от Св. Франциск от Асизи, популярен влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе очевидец със същата пристрастеност и откровено почитание към творението и към всеки човек, който срещаше по своя път. Любов, която е трансформирала погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „ проблясък на светлината, която идва от персоналната ни сигурност, че сме безпределно обичани, над всичко”. Любов, която го е предиздвикала да бъде същински миротворец. И всеки от нас, по неговия образец, също е свикан да стане строител, „ ковач” на мира. Мир, за който би трябвало да се молим и за който би трябвало да работим, подарък и задача, подарък и непрекъснато и всекидневно изпитание за създаване на просвета, в която даже мирът е главно право. Активен и „ укрепен” мир против всички форми на нарцисизъм и равнодушие, които ни карат да слагаме дребните ползи на някои над неприкосновеното достолепие на всеки човек. Мирът изисква и моли да създадем от разговора – път, от общото съдействие – наше държание, от взаимното опознаване – способ и аршин, с цел да се срещнем в това, което ни сплотява, да се почитаме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на благоприятни условия и достолепие, изключително за бъдещите генерации, съобщи папата в своята молитва.

Тази вечер сме тук, с цел да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който би трябвало да се трансформира в фар на милосърдието, фар на обич и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме желали да възпламени целия свят. С огъня на любовта ние желаеме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на антична Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да забележим местата за поклонение на разнообразни църкви и вероизповедания: „ Св. Неделя” на нашите православни братя, „ Св. Йосиф” на нас – католиците, синагогата на по-големите ни братя – евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и наоколо – църквата на арменците.

На това място, в продължение на епохи, са идвали софиянци българи, принадлежащи към разнообразни културни и религиозни групи, с цел да се срещнат и беседват. Нека това алегорично място да се трансформира в удостоверение за мир. В този миг гласовете ни се сливат и в унисон показват пламенното предпочитание за мир: дано мирът се популяризира по цялата земя! В нашите фамилии, във всеки от нас и изключително по тези места, където толкоз доста гласове са били заглушени от войната, задушени от равнодушие и пренебрегнати от смачкващото съучастничество на заинтересуваните групи. Нека всички да спомагат за реализирането на този блян: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „ Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се реализира фантазията на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като вкъщи си. Да следваме неговото предпочитание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича”, приключи посланието за мир на папа Франциск.

Преди Негово Светейшество другите вероизповедания насочиха своите молебствия за мир на пл. „ Независимост”.

Главният арменски свещеник Исахак Похосян насочи молитвата за мир на арменския народ. Последва еврейска ария, с която деца насочиха молитвата за мир на еврейския народ. След това и евангелските църкви в България с ария насочиха своя привет за мир. Наред бе и мюсюлманската молитва за мир.

Папата се сбогува с представителите на другите вероизповедания у нас с прегръдка.

С папамобила си главата на Римокатолическата черква папа Франциск се насочи на обиколка на всички храмове на другите вероизповедания у нас.

Сред гостите на площада бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите от кабинета му, кметът и зам.-кметът на София, основният мюфтия Мустафа Хаджи, Симеон Сакскобургготски и неговата брачна половинка и доста други публични лица.

Утре рано сутринта папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов. Папата продължава визитата си в Северна Република Македония.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР