От статистиката е видно, че трайно се подобрява работата на

...
От статистиката е видно, че трайно се подобрява работата на
Коментари Харесай

Гешев: Според европейски изследвания в България има средни нива на корупция

От статистиката е видно, че трайно се усъвършенства работата на прокуратурата. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев от трибуната на Народното събрание при представянето на 8-месечния отчет за свършеното от държавното обвиняване.

"Ако някой твърди, че в България няма битка с корупцията, ще призная неговата теза, в случай че ми покаже различен интервал от историята след 1989 година с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил ", уточни обвинител номер едно. Той добави, че редица европейски проучвания показвали, че в страната ни корупцията е на междинни равнища.

При представянето на отчета си Гешев взе под внимание досъдебното произвеждане на обвинения предприемач Васил Божков. И означи, че едвам 212 от хилядите антики в сбирката на предприемача са регистрирани, а самата сбирка ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от непознати специалисти.

Обвинител номер едно удостовери казаното от него пред правната комисия в сряда - текат три инспекции, свързани с премиера Бойко Борисов и той е дал пояснения по тях. Те са свързани с информация за парцел в страна от Европейския съюз, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Борисов, както и със фотосите на спалнята му.

Гешев още веднъж акцентира на непрекъснато намаляващия брой на върнатите каузи, които към този миг са едвам 2,8%. Оправданите лица с влезнал е мощ правосъден акт пък са 1,9%.

Той още веднъж избори триумфите на прокуратурата в битката с битовата престъпност. В резултат на активността на обвиняването, в партньорство със службите и Министерство на вътрешните работи, са извършени 307 профилирани полицейски интервенции на територията на 441 обитаеми места, в 27 области. Разкрити са 497 закононарушения и са арестувани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства. Отчетен е спад на кражбите с 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели - с 13%.

Имало и фрапантен спад на телефонните измами, които са намалели с над 90% по отношение на миналата 2019 година

"Заявих на сътрудниците ви, декларирам и на вас. Българският основен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да разрешат да бъдат въвлечени в очевидно разрастващата се към този момент политическа предизборна акция. Ние ще продължим да работим, без да вършим разлика по критериите, които доскоро обрисувах. Другото, което ще ви помоля - ние нямаме допирно поле с вас, вие сте в полето на политиката. Имате право на всевъзможни политически мнения. Молбата ми е да демонстрираме почитание към българските институции и към българската страна. Човек и страна, които не почитат себе си, не ги почитат и другите. За страдание ние доста постоянно демонстрираме, че не почитаме себе си и личната си страна. България я е имало преди нас, ще я има и след нас ", разяснява Гешев.

От Българска социалистическа партия обявиха, че желаят оставката на основния прокурор и няма да поддържат отчета му.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР