От сряда аптеките в Гърция ще предлагат безплатни домашни тестове

...
От сряда аптеките в Гърция ще предлагат безплатни домашни тестове
Коментари Харесай

Гърция пуска безплатни домашни тестове за коронавирус в аптеките

От сряда аптеките в Гърция ще оферират безвъзмездни домашни проби за ковид, предава държавната осведомителна организация на южната ни съседка ANA-MPA. 

" Първата партида такива проби беше доставена в Гърция в петък (2 април). Доставките в аптечната мрежа ще бъдат направени до 7 април. Втората партида би трябвало да дойде в средата на идната седмица (7 април), а третата - седмица по-късно ", разясни зам.-министърът на опазването на здравето Василис Контозаманис, представен от Агенция " Фокус ".

По думите му, в случай че всичко върви добре, до края на идната седмица аптеките в цяла Гърция ще са получили задоволително количество, с цел да дават в началото проби на възпитаници от 16 до 18 години и техните учители. След това те ще станат налични за жители на възраст от 18 до 64 години.

" Всеки жител има право на един тест седмично или четири на месец ", добави още Контозаманис. Тестовете се доставят в две складови пространства, в Атина и Солун, и по-късно ще бъдат разпределени в аптеките. Въоръжените сили ще управляват веригата за доставки, добави заместникът-министърът. Всеки тест ще бъде съпроводен от инструкции. 

Тестът за деца може да бъде взет от родителите, които би трябвало да дават универсалният здравен номер (AMKA). Децата би трябвало да бъдат тествани 24-48 часа преди началото на образователните занятия. Аптеките няма да вършат тестванията. Резултатите ще бъдат регистрирани от фамилии на специфична платформа -.

Родителите би трябвало да се подпишат под негативния тест за ковид на децата и да го показват на учебните управляващи. Децата, които не разполагат с подобен документ, няма да бъдат допускани в класните стаи. 

" Тестовете са спомагателен способ за самостоятелно самотестване и самоотбрана, за навременна диагностика и уединяване на инфектирани безсимптомни хора ", съобщи зам.-министърът на опазването на здравето.

С оглед отварянето на търговията на дребно под ограничавания от понеделник (5 април), министърът съобщи, че във всички региони за извършване на покупки ще има мобилни тестови единици, които ще бъдат налични гратис. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР