От средата на годината електронното здравно досие ще ни праща

...
От средата на годината електронното здравно досие ще ни праща
Коментари Харесай

Е- здравното досие ще ни подсеща за прегледи при личния

От средата на годината електронното здравно досие ще ни праща напомняния за посещаване при персоналния доктор, заяви пред БНР съветникът на здравния министър доцент Антон Тонев.

Става дума за нов модул в системата, за който ще би трябвало достъп с електронен автограф, само че " Информационно обслужване " търси различен метод за влизане в този вид приложения. Една от задачите е да се окуражи ходенето на профилактични прегледи.

" Поставили сме въпроса пред персоналните лекари, чакаме тяхната противоположна връзка, за известна автоматизация на този развой. В момента само персоналните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен обзор. Когато отидем, и то постоянно в работно време, пред вратите на персоналния доктор има опашка и то от заболели хора и деца. И хората се отхвърлят от профилактичните си прегледи ", изясни доцент Тонев.

" Затова обсъждаме една концепция, че след прекосяване един или два пъти през кабинета на персоналния доктор и те са оценили цялостния ни риск, с тяхно позволение ние да получаваме автоматични посоки за избрани профилактични прегледи, а те да получават резултатите от тях. "

Ще можем сами да си сътворяваме електронно направление, а в случай че лекарят види нещо притеснително в резултатите от проучване, ще може да ни повика за спомагателен обзор.

Разбира се, ще би трябвало да имаме конфигурирано приложение, както и персоналният ни доктор да ни е оценил с нискорисков общ здравен статус. И сходни посоки ще са единствено с профилактична цел - когато нямаме признаци и недоволства. 

" Развивайки тази система и преговаряйки към този момент и с икономистите, бихме могли да стигнем в обстановка, в която, в случай че сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, тъй като нормално след 45-ата година се назначават множеството профилактични проучвания. И сега, в който сме си създали тази наложителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов “, изясни съветникът на министъра.

Предвижда се това да е или твърда сума в края на годината, или в границите на една месечна здравна вноска, която да ни се връща година по-късно.

Доц. Тонев сподели още, че се работи данните от профилактика, която пациентите вършат при непринудено или в допълнение здравно обезпечаване, да става налична и за персоналните лекари.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР