от Спешна помощ в София имат антитела срещу новия коронавирус

...
от Спешна помощ в София имат антитела срещу новия коронавирус
Коментари Харесай

Журналист се съмнява за данните за коронавируса в България заради броя на болни

от " Спешна помощ " в София имат антитела против новия ковид – от общо 772 работещи. Това твърди в собствен Фейсбук пост журналистът Григор Лилов.
Изрично обаче Лилов прецизира, че ставало въпрос за непълни данни, само че без да споделя от кое място ги е взел.
Пред Actualno.com представителят на " Спешна помощ " в София Катя Сунгарска разяснява, че фактически имало " значителен брой " работещи измежду незабавните медици в столицата, които са имали среща с ковид. Това е конкретизирано с два типа теста – така наречен бързи, които демонстрират съществуване на антитела и PCR. По думите на Сунгарска, с съществуване на прясна зараза, потвърдена с PSR, са били 15-тина души, само че тя посочи, че няма данните пред себе си, защото през днешния ден е почивен ден и обикновено тя самата не е в офиса си.
На 21 април ръководителят на " Спешна помощ " доктор Георги Гелев сподели, че първо са били направени PCR проби на 3 заболели служителки и те били позитивни. Последвало тестване с PCR на цялата промяна и то посочило и други случаи. Чак по-късно са били купени и направени бързи проби на всички работещи –, от които! В това число влизат както антитела имуноглобалин G, т.е. прекарана към този момент зараза, по този начин и имуноглобалин М, т.е. по-прясна зараза. Всичките 266 са изследвани с PCR тест и позитивни излезли 13. Всички те са отишли на домашно лекуване, по думите на Гелев (ВИДЕО ТУК, след 28:12 минута /-7:40/).
Журналистът твърди и, че страната още не е тествала изцяло медицинските служащи, като дава за образец най-известната болница в България – „ Пирогов ”. Според написаното от него, там били тествани 1100 души от работещи 2300 общо.
Самият шеф на болничното заведение – проф. Асен Балтов, съобщи през вчерашния ден, 6 май, че с позитивни проби в болничното заведение са 48 души медицински личен състав. Проф. Балтов изясни, че 20 от случаите са вследствие на вътреболнична зараза поради признати инфектирани незабавни пациенти, за които не е бил явен рискът. 8 медици са инфектирани в работна среда. Още 20 са инфектирани на открито, някои по време на отпуск, по думите му. Сред инфектираните в Хирургичния бранш има 7 хирурзи, плюс още сестри, санитари, болногледачи, както и 1 кинезитерапевт.
По-рано през днешния ден, 6 май, ръководителят на Инфекциозната клиника на ВМА доцент Георги Попов разяснява, че е доста евентуално част от сътрудниците да са подценили някои съответни ограничения и то не толкоз при работа с болен, а по-късно, т.е. след работа. " За да се болести човек, би трябвало да е позволил някаква неточност ", заключи той.
За Григор Лилов обстановката с болните от COVID-19 медици в България наподобява на протичащото се при започване на епидемията в Италия. 10-11% от формалните случаи на COVID-19 в България са на заболели медици – всевъзможен медицински личен състав, т.е. 182 души общо към 6 май.
" Ако италианската драма се възпроизведе у нас, знаете ли кои ще са отговорните? Вие - тъй като властта ще ви упрекна, че в олабения режим не спазихте обществени дистанции и обикновени ограничения ", заключва Лилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР