От следващия понеделник антибиотиците и лекарствата за диабет ще се

...
От следващия понеделник антибиотиците и лекарствата за диабет ще се
Коментари Харесай

Ще решат ли електронните рецепти проблема с липсващите лекарства за диабет?

От идващия понеделник антибиотиците и медикаментите за диабет ще се изписват и отпускат единствено с електронна рецепта. Това плануват нормативни промени, обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. 

Промените, които влизат в действие от 16 октомври, имат за цел да предотвратят дефицита на медикаменти, постоянно срещан при медикаментите на диабетно болните, и да лимитират използването на антибиотици, предава БНР. 

Отпадането на хартиената рецепта за двете групи медикаменти значи повече надзор върху работата на аптеките, счита ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. 

" Би трябвало да не може аптеката да извършва, да отпуска или да продава медикаменти, които са единствено на електронна рецепта, без рецепта ", счита той. 

Електронните предписания няма да решат казуса с неналичието на медикаменти за хората с диабет и на злоупотребите при продажбата им, изясни Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младежите с диабет. Според нея контролът би трябвало да се насочи към паралелния експорт. 

" Този успореден експорт води до този дефицит и липса на инсулин и каквито и да било други медикаменти, които са значими за хората, които имат потребност от тях ", добави още тя. 

В обновената разпоредба са написани разпоредбите за разпределяне на медикаменти, съдържащи наркотични субстанции, като кодеин, фенобарбитал, трамадол и етилморфин. В някои случаи тези медикаменти ще се предписват на елементарна хартиена рецепта, а в други – на зелена рецепта. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР