Oт следващия месец пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще получават безплатно

...
Oт следващия месец пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще получават безплатно
Коментари Харесай

Безплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания

Oт идващия месец пациентите със сърдечно-съдови болести ще получават гратис или с по-малко доплащане медикаментите си. До в този момент Националната здравноосигурителна каса покриваше 25% от цената. Според данните на Национален статистически институт за предходните три години, болесттите „ Сърдечна непълнота " и „ Хипертонична болест " заемат първо място по смъртност в страната. Медикаментите, които ще бъдат наранени са на цени до 30 лв..

Лекарствата за сърдечно съдовите болести ще бъдат безвъзмездни за пациентите, само че единствено когато са най-евтините в дадена група. Според статистиката над 600 хиляди в България одобряват медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Над 400 ще са медикаментите, които ще се покриват, като те са с цена от 3 до 30 лв..От април всички хронично заболели с заверена диагноза в рецептурната брошура ще могат да се възползват от безплатните медикаменти.
600 000 души ще заплащат по-малко за лекарстваНад 400 медикамента от 3 до 30 лв.
91-годишната Стаматина е със сърдечно заболяване, което постанова всекидневен банкет на медикаменти. До в този момент те са се поемали отчасти от Здравната каса.

“Аз на свободни цени си закупувам медикаментите. Не мога да вървя по комисии, по такива неща. Не ми се върви.около 50лв давам. Аз мога самун са не си купя, обаче без медикаменти не мога ”, споделя Стаматина Маринова, 91г.

Наблюденията на фармацевтите са, че поради ниското покриване от здравната каса до в този момент доста хора са купували медикаментите си свободно. Важната информация за пациентите е, че при някои медикаменти ще би трябвало да се доплаща.

" В едно интернационално непатентно название изключително при медикаментите от сърдечно-съдовата система има няколко търговски наименования. Едно от тях, което е с най-ниската цена ще бъде 100%, а другите се равняват като цена по него и при някои ще се явява някакво доплащане, само че ще бъде доста по-добре, тъй като това към този момент е 100% реимбурсиране ", уточни Маргарита Стефанова.

Министър-председателят Николай Денков съобщи, че това ще понижи високата смъртност от сърдечни болести.

„ Искам да поздравя МФ за една сполучлива борба в името на българските жители. Сърдечно-съдовите болести са съществена причина за високата смъртност в страната. За 25 години битие на НЗОК нито едно държавно управление не откри запаси и воля да обезпечи гратис лекуване на тези пациенти. Въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не пиеха постоянно медикаментите си, тъй като не можеха да си ги разрешат ”, съобщи Николай Денков,министър - ръководител в оставка.

От медикаментите ще се възползват всички хронично заболели хора, които имат заверена диагноза в рецептурната си брошура.

" През амбулаторния лист, който се подава към Здравна каса, пациентът отива при персоналния доктор, персоналният доктор изписва тези лекарства ”, добави доктор Владимир Македонски, кардиолог.

Според кардиолози безплатните лекарства ще подобрят достъпа на пациентите до ранно лекуване.Очаква се 100% реимбурсация да е реалност от април.

Aвтори: Тереза Кънчева, Елиана Цанова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР