От следващата седмица болничните листове за ще се издават по

...
От следващата седмица болничните листове за ще се издават по
Коментари Харесай

До дни болничните за COVID-19 ще се издават електронно


От идната седмица болничните листове за ще се издават по електронен път и това доста ще облекчи работата на чиновниците на здравните инспекции. Личните лекари ще могат да виждат в системата кой е подложен под карантина и ще издават болнични. Това разгласи пред Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той сподели също, че от в помощ на столичната РЗИ от през днешния ден са трансферирани 20 души от Националния център по публично здраве и разбори. Ползват се и доброволци, само че те са стеснен брой и за несъмнено време и това не може напълно да реши казуса. Имаме РЗИ-та, в които огромна част от личния състав е в пенсионна възраст, изясни доцент Кунчев.

При това дифузно разпространяване на болестта няма по какъв начин и нашите чиновници да не бъдат наранени. Това е един от проблемите освен за РЗИ-София, само че и за другите лечебни заведения и наши структури в страната, сподели още основният здравен контрольор. От думите му стана ясно, че предходния шеф на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев се връща като зам.-директор и ще управлява структурата сега, тъй като доктор Илонка Маева е под карантина.

В момента в София и във всички огромни градове тече развой по откриване на нови Коронавирус кревати – по близо 200 във всяка от огромните лечебни заведения и най-малко 10 % във всички останали. Това изисква непрекъсната връзка и съгласуваност с РЗИ и съм удовлетворен и признателен, че доктор Пенчев одобри отправеното предложение и още от през днешния ден ще се включи в работата по обезпечаване на кревати, разяснява Кунчев.

Стана ясно също, че в Русе в помощ на лечебните заведения ще се включи личен състав от медицински сестри от детски градини и учебни заведения, защото е значимо да са с здравно обучение.

Разрешението на казуса с дефицита на личен състав ще се позволи доста, когато има опция за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се чака да стане от идната седмица. Това ще отпуши процеса и персоналните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове, съобщи доцент Кунчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР