От шоколадовите торти хич не се пълнее, когато са изядени

...
От шоколадовите торти хич не се пълнее, когато са изядени
Коментари Харесай

Шоколадова торта с вафли и карамел

От шоколадовите торти никак не се пълнее, когато са изядени с вкус - нали знаете

Необходими Продукти

Блатове


● какаови блатове - 3 подготвени
● прясно мляко - 150 г затоплено с 3 - 4 капки есенция ром за сиропиране

За крема


● краве масло - 200 г меко
● пудра захар - 3 с.л.
● млечен шоколад - 100 г
● черен шоколад - 100 г
● течен шоколад - 5 - 6 с.л.
● мини вафли - 10 бр. Family крем какао
● захар - към 150 г за карамела

За ганаша


● сладкарска сметана - 200 мл течна
● черен шоколад - 200 г
● краве масло - 1 с.л.

За декорация


● бял шоколад - настърган
● карамел - късчета начупен
● мини вафли - 2 - 3 бр.

Начин на подготвяне

Тортата ми е компилация от няколко прочетени от мен по тематиката предписания, като прибавих карамел за още по-плътен усет. Тъй като за първи път върша такава торта, взех решение да употребявам подготвени блатове, с цел да съм сигурна, че няма да проваля в последния миг десерта за посрещането на Нова година, а грамажа на продуктите съблюдавах ненапълно.

Преди да направя тортата, от предната вечер си приготвих карамела. Направих го, като в изсъхнал тиган с незалепващо покритие сложих към 150 г захар, загрях я на ел. котлон на степен 5 /моята печка е със 6 степени/.

След като стартира да се топи, започнах непрестанно да я греша с дървена лъжица. Когато стана светлокафява на цвят, лиших тигана от котлона и изсипах готовия карамел върху алуминиево фолио. Вече изстинал и корав го начупих на дребни късчета.

И ето стартира същинската част по приготвянето на тортата. Разбиваме мекото масло с пудрата захар в миксер на ниска скорост. През това време на водна баня се разтапят млечният и черният шоколад. Леко охладената шоколадова примес се прибавя с лъжица към маслото и захарта, като продължава разбъркването с миксера.

След като се получи задоволително хомогенна примес, прибавяме и течния шоколад още веднъж с лъжица. Течния шоколад авансово оставям на стайна температура, с цел да се отпусне, и леко го разбърниквам с лъжица. Така по-лесно се прибавя към останалите артикули за крема.

4-5 минути разбъркваме с миксер цялата шоколадова примес, още веднъж на ниска скорост. Докато се разбърква сместа, начупваме вафличите в купа и смесваме с парченцата карамел. Тази вафлено-карамелена примес прибавяме към шоколадовата, като разбъркваме леко с шпатула, до момента в който всички съставки се хомогенизират.

Сглобяваме тортата, като сиропираните с прясно мляко блатове намазваме щедро с крема. Последния блат заливаме с ганаш.

Сметаната слагаме в купа на слаб огън с 1 лъжица краве масло, преди да заври, лишаваме от огъня и заливаме начупения черен шоколад. След 3-4 минути разбъркваме сместа, до момента в който стане гладка и тъмнокафява. С получения ганаш заливаме шоколадовата торта.

Украсата на тортата е от късчета карамел и вафли и малко настърган бял шоколад.

Оставяме в ледник 24 часа.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР