От Шесто чувство до Без(смъртен), режисьорът М. Найт Шаямалан има

...
От Шесто чувство до Без(смъртен), режисьорът М. Найт Шаямалан има
Коментари Харесай

Шаямалан: Холивуд стана бездушен и нефункционален

От " Шесто възприятие " до " Без(смъртен) ", режисьорът М. Найт Шаямалан има неповторима поредност от шлагери, само че в наши дни той работи отвън системата на холивудските студия, която съгласно него е станала " болна ".

Балансирането сред изкуството и комерса постоянно е било огромната игра на Холивуд и малко на брой са я играли толкоз добре, колкото Шаямалан, който се завръща в кината идната седмица с апокалиптичната история на ужасите " Knock at the Cabin ".

Едва 52-годишен, той основава касови шлагери на всеки две години - от паметния " Шесто възприятие " през 1999 година до " Несломим ", " На части " и доста други. Те са съвсем напълно истински, рядко се основават на към този момент съществуващи франчайзи или супергерои, на които в този момент разчитат огромните студия.

Наблюдавайки по какъв начин се е развил Холивуд през това време, той е надълбоко отчаян.

" Ако погледнете промишлеността сега... има филми, които се усещат като блудничество, те са просто мастурбация... Това е просто Холивуд, който си приказва самичък със себе си ", сподели той пред Агенция Франс Прес. " А има и филми, в които споделят: публиката е глупава, тъй че ще извадим цялата душа от тях и ще ги създадем единствено поради печелившите числа ", сподели той. " Това са признаци на цялостна дисфункция. "

Той с учудване гледа обратно към 1999 година, своята година на пробив, когато студията поддържаха няколко извънредно истински филми като " Американски прелести ", " Магнолия ", " Да бъдеш Джон Малкович " и " Вътрешен човек ".

" Тогава промишлеността беше друга. Тя беше ориентирана към това - по какъв начин да накараш най-хубавите разказвачи да описват истории за най-широка публика? Сега това не е по този начин ", сподели Шаямалан.

Отговорът му е да работи самичък, даже в случай че това значи да се откаже от огромните бюджети.

" Открих, че единственият метод е да напусна системата и да си заплащам самичък..., да върша дребни филми, само че да поемам големи опасности - да не се постанова да запитвам дали се ще се хареса, че в центъра е гей двойка, или дали би трябвало да наема герой... ", сподели той. " Това е моят метод да остана здрав, откакто прекарах дълго време в една болна промишленост ", добави той.

" Knock at the Cabin " е с присъединяване на някогашния герой Дейв Батиста и споделя историята на семейство, изолирано в гората, което е взето за пленник от въоръжена група и му е казано, че би трябвало да пожертва един от своите членове, с цел да предотврати апокалипсиса.

В основата, споделя Шаямалан, е въпросът, който резонира в нашата " пост-истинска епоха ": имаме вяра ли си един на различен?

И несъмнено, защото е филм на Шаямалан, има доста обрати.

" Това е най-забавната част! ", сподели той. " До края на писането на сюжета си споделях: какъв брой пъти мога да обърна всичко наобратно? ", сподели Найт Шаямалан. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР