От се засягат проблеми, натрупани през последните години. Въпреки тежката

...
От се засягат проблеми, натрупани през последните години. Въпреки тежката
Коментари Харесай

Милка Василева: Правилно е съотношението медицинска сестра - пациент, а не сестра - лекар

" От се засягат проблеми, насъбрани през последните години . Въпреки тежката обстановка желаеме да се забележим и да сложим проблемите ". Това сподели пред БНР, във връзка гледище на медицински сестри за среща с министър Стойчо Кацаров за парите на " първа линия " и за терзания по отношение на смяната на медицинските стандарти. 
Василева уточни, че  няма здравна сестра в България, която да работи на по-малко от две места в здравната система , което предизвиква така наречен " бърнаут ". 

" Когато разчитаме на желанието на работодателя да обезпечи с нужния брой експерти по здравни грижи лечебното си заведение, с цел да могат да бъдат осъществени по верния метод здравните грижи на пациентите, не имаме вяра, че той ще назначи повече сестри, в сравнение с са били към днешния миг . ". 

От Асоциацията е създадена методика в унисон с интернационалните стандарти за брой медицинските сестри в другите лечебни заведения, която е показана в Министерството на здравеопазването

В предаването " 12+3 " Василева акцентира, че на никое място в международните стандарти не се приказва за обгрижване на лекаря от здравна сестра, тъй като здравната сестра обгрижва пациента

" Средният стандарт е една сестра на пет до седем пациенти според от лечебното заведение. В нашите стандарти е на един доктор почти по две медицински сестри ". 

Милка Василева добави и че не е ясна дефиницията за първа линия :  
" Непрекъснато се приказва единствено за възнаграждение на труда на лекарите. За мен това е проблем и унизително отношение към специалността ни. Ако има поредна Covid вълна, дано никой да не се чуди за какво няма задоволително медицински сестри в Covid-отделенията ". 

Интервюто с Милка Василева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР