от самото начало и следим , затова сега още повече

...
от самото начало и следим , затова сега още повече
Коментари Харесай

Реките на София получи Европейска награда за културно наследство

през цялото време и следим, по тази причина в този момент още повече се радваме на триумфите му. " Реките на София " стана единствен победител тази година от България в Европейските награди за културно завещание / Наградите Европа Ностра, финансирани от стратегия Творческа Европа.

През актуалната година, когато означаваме 20-ия празник на тази най-престижна премия в полето на, са наградени 30 значими достижения от 18 страни в пет категории.
 Сгромолясването на Ар Кели 30 юни 2022 | Повече от две десетилетия името на Ар Кели е на върха на музикалните чартове, само че и в заглавията на престъпната...
Награждаването на спечелилите ще се състои на 26 септември в Прага, на специфичната гала за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се организира в неотдавна реставрираната Държавна опера при взаимно домакинство с Европейския комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. доктор Херман Парцингер.

" Реките на София " е измежду спечелилите в категорията " Ангажиране на жителите и повишение на осъзнатостта ".

Проектът е самодейност на фондация Колективът. Чрез непредвидени архитектурни интервенции и културни и просветителни събития тя трансформира изкуствените речни корита на София в обществено налични пространства – за първи път от 80 години – и усилва тяхната видимост.

Благодарение на самодейността голям брой жители, институции, частни компании и неправителствени организации се застъпват за това Столична община дълготрайно да възвърне реките като зелени публични пространства.

" Реките на София " основава краткотрайни точки за достъп, както и подиуми, павилиони и градска мебел и провежда към този момент две следващи години фестивали с разнообразна културна, просветителна и спортна стратегия.



Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в разговор с основния проектант на столицата. Инициативата трансформира настройката на хиляди жители, както и на институциите, и трансформира реките в зона с културно, естествено и публично значение.

Ето какво сподели и журито на Европейските награди за културно завещание / Наградите Европа Ностра: " Реките на София е отличен образец за включване на локалната общественост и гражданско присъединяване. Със относително дребен бюджет и с финансиране от общината и обществено виновни компании, те съумяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра резистентност и възвръщаемостта на инвестицията е доста огромна. Инициативата може да се ползва на повече места и е добър образец за други градове в Европа. "

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР