От съкровищницата с рецепти за здрав дух и здраво тяло

...
От съкровищницата с рецепти за здрав дух и здраво тяло
Коментари Харесай

Болестта е съдба на слабите духом, а здравето - съдба на силните духом ♥ Кацудзо НИШИ

От съкровищницата с предписания за здрав дух и крепко тяло на проф. Кацудзо Ниши (1884-1959), основател на фамозната японска Система на здравето (Nishi Shiki - Nishi Health System).

Katsuzo Nishi (1884-1959)

Оздравяване със силата на духа

Всички оздравителни мероприятия освен укрепват физическото здраве, само че и закаляват волята, дават на индивида мощ, подаряват го със здрава нервна система. За да си здрав би трябвало да си мощен душевно и духовно. Известно е, че заболяването е орис на слабите духом, а здравето – орис на мощните духом.

Но може да се каже и по различен метод: заболяването ни се дава не като наказване, а като урок, с цел да може преминавайки го да станем мощни духом и да оздравеем. Затова не се отнасяйте към заболяването като към наказване – отнесете се към нея като към опция да станете по-силни.

Здравето на духа е здраве на сърцето и съдовете. Бях слаб духом и подобен щях да си остана, в случай че не бяха моите заболявания. Именно моите заболявания ме накараха да се заема със здравето си – физическо и духовно. И от 9 години започнах да калявам своя дух и първата ми победа на този път стана твърдата решителност да овладея заболяването и гибелта, да ги овладея каквото и да стане. В основно дело в своя живот аз трансфорах оздравяването и всички свои старания посветих на това да не демонстрирам благосклонност към себе си и да не си разрешавам да отстъпя от този път каквито и съблазни да се изправят пред мен. Съблазни имаше доста: леност и уязвимост на тялото от болести; обичайната кухня, привична и вкусна, само че вредна; нежеланието физически да се развъртвам – като общо всички привички към нездравия метод на живот. Преодолявайки всеки от тези привички ние развиваме волята, закаляваме нервната система, ставаме по-силни духом.

Човекът мощен духом е човек притежаващ огромен ресурс от нервна и психическа сила. Такъв човек в забележителна степен е спасен от атеросклероза и обвързваните с нея инфаркт, инсулт, старческо малоумие. Той до последните си дни резервира явен разум и висока продуктивност.

Силният духом човек усеща себе си в единение с всичко живо, възприема себе си като част от всичко съществуващо и за него ще бъде естествено да пази освен своето здраве, само че и окръжаващата природа.

Силата на духа, нервната и психологична мощ фактически укрепват съдовете и сърцето. В това може да е мъчно да се повярва, само че то е правилно. Силният духом човек точно посредством своето сърце открива връзка с целия свят, точно със сърцето си той открива света и Природата, точно с помощта на откритото си сърце той стартира да подхожда на висшите Закони на Природата (та нали тези закони могат да се възприемат единствено със сърцето – не с ума), и по тази причина оздравява.

За особеното значение на сърцето хората са знаели постоянно. Сърцето във всички времена се е считало за знак на най-хубавите качества на човешката душа. В християнството за своето духовно преображение почитателите творили въображаемо Иисусова молитва точно в сърцето. В будизма съществува „ Доктрина на Сърцето ” изповядваща пътя на жертвената обич. Всички най-мощни Енергии на Живота минават през сърцето, което е най-великата лаборатория, където се прави преображението на човешкото схващане. Сърцето е средоточие на психическата и нервната сила.

Затова единствено при намерено за Законите на природата и виталните сили, света и вселената и всичко съществуващо сърце, е допустимо неговото здраве, здравето на съдовете, кръвта и целия организъм. А това значи, че здравето е допустимо единствено при съществуването на мощен дух, откриващ на сърцето Законите на природата. Та нали единствено човек със мощен дух може същински да открие своето сърце на света – слабият човек, индивидът нерешителен и искащ да се скрие от света не може да направи това. Ставайте мощни духом. Без това сърцето, съдовете и кръвта мъчно ще станат здрави.

Човекът притежаващ висока духовна мощ непрекъснато се намира в положение на душевно равновесие, живее умно и осмислено. Когато имаме задоволително нервна мощ, ние сме изпълнени с възторг и благополучие, здраве, убеденост в себе си, подготвени сме да преодоляваме всички компликации и почтено да одобряваме всяко предизвикателство на ориста. Ние не се опасяваме от проблемите, тъй като мощният човек знае, че може да се оправи с тях.

Какво е нужно, с цел да за да станем мощни духом, да създадем в себе си мощна нервна мощ? За това е нужно да имаме мощно тяло в мощен разум. А да имаме мощен разум значи да умеем да направляваме своето схващане и да го водим в нужното направление.

Животът наподобява на голяма река, която се състои от два потока, които текат в противоположни направления. Единият поток ни носи към здравето, щастието, силата и мъдростта. Другият – към заболявания, преждевременна напреднала възраст, несгоди, недостатъци и неуспехи. Хората не се досещат, че те в последна сметка сами избират с кой поток да плуват по реката на живота. Ако ставаме стопани на своето схващане, ние го трансформираме в управляема лодка плуваща там, където ни е нужно – попадаме в щастливия поток на здравето и триумфа. Ако не умеем да владеем себе си и своето схващане, течението ще ни отнесе в нещастния поток на заболяванията и несгодите.

Що за вълшебна река е това, от какво се състои, от каква вода? „ Водата ” на тази река е не нещо друго, а нашите лични мисли и усеща. Положителните мисли и усеща основават щастливия поток. Потока ние избираме сами избирайки своите мисли и усеща. Та нали мислите и възприятията зависят не от събития и условия на окръжаващата реалност, както мислят мнозина. Мислите и възприятията зависят от нас – ние сами избираме тези или други мисли или усеща в едни или други условия. Обърнете внимание: другите хора в едни и същи условия мислят и усещат друго. В неволя някой унива и плаче, а различен в сходна обстановка се изпълва със сили, решителност и работи. Значи мислите и възприятията зависят не от събитията, а от индивида. Значи в случай че подходим към делото умишлено и станем стопани на своите мисли и усеща, ние можем да избираме какво точно да усещаме и защо да мислим в една или друга обстановка, в едни или други условия. Тогава не събитията ръководят нас, а ние ставаме техни стопани, а значи, в последна сметка – стопани на самите себе си, на своя живот, на своята орис и здраве.

Развитото схващане умее да управлява своите мисли и усеща, да избира нужните и да отстранява нездравословните. Ние можем да заставим нашите мисли и усеща да работят за нас, а не срещу нас. Така както физическата мощ се реализира с гимнастика и физически извършения – по този начин и силата на духа, развитостта на съзнанието се реализира с подготовка.

От: „ Оздравяване на съдовете и кръвта “, Кацудзо Ниши, изд. „ Паритет “, 2010 година
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР