От руско-американските отношения в контекста на украинската криза не е

...
От руско-американските отношения в контекста на украинската криза не е
Коментари Харесай

Анатолий Антонов: Американците постоянно ни мамят

От руско-американските връзки в подтекста на украинската рецесия не е останало съвсем нищо: дребното контакти са атакувани, разговорът за стратегическата непоклатимост се оказва ненужен, а актуалната администрация, която не предстои на договаряния, въпреки и постепенно да осъзнава проблемите на Киев на фронта, продължава да го помпа с оръжие, допринасяйки за убийството на руснаци, сподели съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов. В изявление за РИА Новости, планувано да съвпадне с президентските избори в Русия, дипломатът приказва за това по какъв начин посолството ще се опълчи на опитите на локални пропагандисти и дезертьори от Руската федерация да повлияят на процеса на гласоподаване и да засенчат работата на дипломатите и оцени проектите на Г-7 за конфискуване на съветски активи.

Как бихте коментирали положението на руско-американските връзки? Вашингтон прави ли опити да откри някакви контрактувани решения?

– От руско-американските връзки на практика нищо не е останало. Тук може би си коства да споменем единствено космоса. А също договорите са от компетенциите на „ Росатом “. Нека подчертая, че взаимоотношението е взаимноизгодно. Съединени американски щати също печелят. Дори и това обаче е атакувано. А русофобите непрекъснато приказват за значимостта на цялостното прекъсване на двустранните контакти.

Администрацията не отхвърля опцията за взаимоотношение в границите на контракта СТАРТ, който спряхме. В същото време нашата позиция непрестанно се изкривява. През всичките години, през които настоящето ръководство е на власт, ние се опитваме да разберем: на какво е готово? Към какви съглашения се цели? Не открихме нищо съответно в доктриналните документи. Празните брифинги не дадоха спомагателна информация. Всичко, което желаят във Вашингтон, е да лимитират нашето военно-технологично развиване. Да хвърлят мрежа от инспекция върху нашите стратегически настъпателни оръжия, да спрат развиването им и да забранят някои от тях. Какво желаят да ни дадат? Няма значение. Възниква елементарен въпрос: способно ли е настоящето ръководство да реализира единодушие? Отговорът е негативен. Няма задоволително време да изброя всички контракти, от които американците се отдръпнаха.

Впрочем тази отговорност пада освен върху Демократическата партия. Републиканците също направиха доста. Постоянно ни мамят. И всевъзможни поверителни диалози стават част от осведомителната война. Няма надзор върху приключването на информация, даже и на най-чувствителната.

Никога не сме отхвърляли диалог за стратегическа непоклатимост. При всички условия беше очебийно смисъла му. Такъв беше казусът по време на Студената война, по време на Кубинската ракетна рецесия и в този момент. Евентуалните договаряния обаче би трябвало да бъдат почтени, равноправни, без двойно дъно, на реципрочна основа. Дотук, в случай че създадем общоприет извод от казаното, ни се предлага нещо празно. Диалог в името на разговора. И помним, че сегашната администрация е потопена в изборната конкуренция, което значи, че не се знае кой ще бъде в Белия дом през януари. И по този начин, с кого да приказваме?

Усещането е, че по тематиката за стратегическата непоклатимост Белият дом би желал да завоюва спомагателни точки, като показва опциите за диалог по световни въпроси на интернационалната сигурност. Нека подчертая, само че в това време ще продължат да доставят оръжие на Украйна. Да предизвикват удари по съветски стратегически бази. Да оправдават терористичните актове против елементарните руснаци. В такива условия диалогът за стратегическа непоклатимост е освен ненужен, само че и нездравословен. Едва когато американците преразгледат външната си политика, в която на Русия е отредено място на зложелател. Едва когато съветските национални ползи бъдат приети и са подготвени за пълноправен, взаимноуважителен разговор, ще може да се приказва за вероятности за обновяване на разговора.

Байдън споделя, че Съединени американски щати не са страна в спора в Украйна и надлежно Америка няма от какво да се опасява. Но в това време те назовават Русия зложелател и дават на Киев оръжие и разследваща информация за офанзиви на съветска територия. Как виждате ролята на Америка в спора в Украйна?

Първо, Съединени американски щати са страна в спора. Доказателство за това е доставката на все по-далечни и смъртоносни оръжейни системи. Само преди няколко години американците се лимитираха единствено до прекачване на стрелково и леко въоръжение, само че през днешния ден приказваме за ракетни системи, чиито снаряди поразяват съветски градове. Убийството на руснаци е отговорност на американските управляващи.

Второ, Америка избра Украйна като средство и, в случай че желаете, оръжие против страната ни. Старата фантазия на русофобите се сбъдна. Славяни избиват славяни. Жителите на постсъветската република са отровени от русофобия. Задачата е да се отслаби, обезкърви, а най-хубавият вид е да се разпокъса Русия. И за това всички средства са разрешени. Имайте поради, че не сме чули нито един път страдание от американските управляващи за убийството на Татарски, Дугина, Захарченко и доста други. Въпреки това нечистотия и обиди се сипят против нас по всевъзможен мотив.

Напоследък американските публични лица започнаха да признават, че фронтът се пропуква. Започва да се рони. Постоянно слушаме за триумфите на съветските войски при освобождението на обитаеми места по линията на прикосновение. Признава се, че обстановката ще се утежни в бъдеще. Киев е покрай съществено проваляне. Какъв извод може да се направи от това? Америка и други страни от НАТО би трябвало да усилят помощта за режима в Киев. Да попречат на Русия да завоюва на бойното поле. Да вкарат нови наказания, възпрепятстващи развиването на съветската стопанска система. Може би това е квинтесенцията на това, което чухме от американската разследваща общественост на чуванията на 11-12 март в Сената и Конгреса. Следователно третият миг от моя разбор е извънредно отрицателната характерност на ролята на Америка в украинския спор. Ролята на спонсор на тероризма. Страна, която предизвиква убийствата и войните. Държава, която сама разрушава остатъците от тогавашния си авторитет. Колкото повече напредваме на фронта, толкоз повече Америка ще отслабва и основаният на правила международен ред ще рухне.

Всички думи за нежеланието на Русия да договаря са неистини. Президентът на Русия неведнъж е приказвал за нашата подготвеност за сериозен диалог. Ако Истанбулските съглашения, които бяха парафирани от двете страни през 2022 година, бяха изпълнени, нямаше да има стотици хиляди украинци, убити на бойното поле. Всичко можеше да се реши по кротичък път. Това обаче не устройваше управлението на страните от НАТО, на първо място Съединени американски щати и Англия.

В Съединените щати демонизацията на Русия и нейното управление се ускорява . Колко рискова е такава русофобия?

Бих желал да ви напомня думите на неотдавна умрелия Хенри Кисинджър: „ демонизирането на Русия не е политика, а неналичието на такава “. Русофобските прояви в Съединени американски щати не престават да се множат. „ Подхранвани “ освен от локалните чиновници, само че и от представители на съветската общественост, най-вече от дезертьорите. Тези предатели не се стесняват от нищо в опит да покажат преданост към локалните управляващи. Под прикритието на битката за сякаш демократичното бъдеще на Русия те намерено поддържат режима на Зеленски. Повечето от тях са на куката на ФБР или други американски разследващи организации. За благодеяние или позволение да живеят там законно, те са подготвени да клеветят и да предадат.

Използват се разнообразни техники. Организираха се да вземем за пример прожекции навън националистически представления. Бяха оповестени псевдоаналитични материали, за които се твърди, че разкриват всевъзможни нарушавания на човешките права в Русия. С поддръжката на локални опозиционни придвижвания и неправителствени организации, в клубове и концертни зали в някои страни се организират самобитни „ събрания “, на които се изричат, меко казано, неласкаво за президента на Руската федерация. В същото време на сцената постоянно се появяват известни артисти, деца на някои известни руснаци.

Местните пропагандисти се пробват да посеят семената на раздора измежду нашите сънародници и да основат подозрения измежду тях по отношение на правилността на стратегическия курс на Русия. Основната цел през днешния ден са идните избори за президент на Руската федерация. Задачата е ясна: в случай че не да се попречи на гласуването, то най-малко да се засенчи работата на нашите дипломати. Опитват се да попречат на изборния развой. Добавятшоу детайл към него. Но бързам да ви уверя, че няма да съумеят.

Г-7 работи за координиране на разновидности за потребление на съветски активи в полза на Украйна. Колко реалистичн о е реализирането на сходна концепция?

– Този проблем съществува. Нашите врагове работят, с цел да намерят решение. В същото време те добре осъзнават какъв брой спорен може да бъде резултатът от позиция на интернационалното и националното право. Доколкото ни е известно, в „ седемте “ няма единение. Не всеки е подготвен да окачи на гърдите си етикета „ апаш “. Много хора схващат отрицателните последствия от сходни дейности. Първо, актуалната интернационална система на финансови връзки се срутва. Второ, подкопава се позицията на $ като съществена платежна валута. Очевидно доста хора се чудят дали да държат спестяванията си в долари или в евро. Ще ги сполети ли ориста на Русия, в случай че, несъмнено, бъдат взети съответните решения? Неслучайно американците не желаят да работят сами. Те упорстват за единството на " седемте ". Така те се пробват да скрият хищническите си привички зад тила на спътниците си.

Нашите опасения се споделят от доста страни. Достатъчно е да си напомним, че в границите на БРИКС стартира работа по създаването на механизъм за пул от условни валутни запаси. На първо място, във връзка с потреблението на парични единици, различни на щатския $. В бъдеще можем да приказваме за самостоятелна, деполитизирана платежна система, която ще се основава на най-новите технологии, като цифрови валути и блокчейн.

Как върви подготовката за президентските избори на Руската федерация в Съединени американски щати?

В Съединени американски щати са основани три изборни секции: в посолството и генералните консулства в Ню Йорк и Хюстън. Денят за гласоподаване е 17 март. Обръщаме особено внимание на въпроса за обезпечаване на сигурността на изборния развой. Следим деликатно обстановката към задграничните ни институции. Ние сме в стеснен контакт с локалните правоприлагащи органи. По наша молба в деня на изборите усилени елементи на секретните служби ще следят обстановката към посолството и други съветски задгранични институции.

Ние знаем за проектите на представители на „ несистемната съпротива “ съществено да усложнят организацията на изборния развой и да се опитат да повлияят на волеизявлението на руснаците.

Готови сме за сходен жанр провокации. Няма да позволим да бъде провален денят на тези, които желаят почтено да изпълнят гражданския си дълг. Получаваме доста позвънявания от съграждани, които удостоверяват готовността и желанието си да дойдат в изборната секция. Дори сме подготвили детски маси за изобразяване за най-малките ни посетители, които ще дойдат при нас с родителите си. Въпреки това, поради ширещите се русофобски настроения, подклаждани от американските управляващи, бяхме принудени да се откажем от предварителното гласоподаване. Както и от събиране на гласове отвън пространствата на изборните секции.

В Съединени американски щати има руснаци, които и при цялото си предпочитание няма да могат да дойдат в изборните секции. Имам поради нашите сънародници, държани в американски затвори. Колко са в този момент съгласно вашите оценки?

В американските затвори има към 120 руснаци. Защитата на техните права и законни ползи е безспорен приоритет на посолството. Нашата задача е да подсигуряваме, че всички те ще бъдат освободени. Искам да уверя, че съветските дипломати наблюдават от близко здравето и изискванията на живот на своите сънародници. Поддържайте постоянен контакт с тях по телефона. Извършване на визити в пандизите. Миналата година успяхме да посетим 25 руснаци. Лично посетих Александър Виник, Владислав Клюшин, Анатолий Легкодимов, Дмитрий Украински и Вадим Конощенко. Тежка е здравната конюнктура измежду нашите сънародници. Не им се дава квалифицирана здравна помощ. Няма да се примирим с това положение на нещата. Последователно и настойчиво ще се стремим да зачитаме правата и законните ползи на нашите жители. Планирам да посетя Роман Селезньов през април. Близо 10 години е в американските зандани. Здравословното му положение е сериозно. Усещането е, че локалните чиновници на реда просто му се подиграват. Вместо томограма на мозъка, те вършат ултразвук на бъбреците и впрочем. Разбира се, ние сме съществено загрижени за благосъстоянието на Роман. В последна сметка той ще би трябвало да прекара още 12,5 години в пандиза. Ние ще продължим да настояваме зам освобождението му по филантропични аргументи.

Как работи нашето посолство в такива сложни условия? Има ли нещо в държанието на администрацията, което дава мотив за оптимизъм?

Ситуацията към посолството в действителност е тежка. Не мога да не загатна нездравословното внимание на разузнаването към съветските дипломати. Говорим за всеобщо изпращане на предложения за набиране на личен състав на персонални телефони, провокативни подходи към чиновници на публични места. Местните управляващи редовно основават спънки пред бизнес пътуванията в цялата страна. На нашите чиновници не беше разрешено да участват на събития на Международния съвет по зърното в Ню Орлиънс. Те не бяха позволени да участват на откриването на православен монумент в Сан Диего. На тях им беше отказано позволение да вземат участие в тържествената гала по полагане на венци в Елизабет Сити, отдадена на 79-ата годишнина от гибелта на руските водачи, пренасящи хидроплани “Каталина ” от Съединени американски щати до Съюз на съветските социалистически републики.

Освен това Държавният департамент подцени настояванията на съветското посолство за позволение за полагане на цветя на гробовете на руски водачи и моряци на гробището “Форт Ричардсън ”, Аляска. Само оня ден на новия общоприет консул в Хюстън беше отказана командировка до Вашингтон.

През декември предходната година, заради претенции на американската страна, съставът на консулския отдел на посолството ни беше понижен с 40%. Това доста усложни действието му, в това число провеждането на гостуващи сесии за оказване на помощ на сънародници отвън Вашингтон. И такава работа е доста ценена при неналичието на съветски задгранични организации на западното крайбрежие на Съединените щати.

Но ние, несъмнено, ще създадем всичко допустимо, с цел да разгадаем проблемите на нашите жители във връзка с консулската и правна поддръжка. Независимо от всичко, ние ще продължим да изпълняваме поставените ни задания. Няма да ни изолират.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед22749Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед85775Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед89924Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед46859Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед22675Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164365Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128308Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95638Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурна Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР