От проверката на комисията станало ясно също, че промоцията се

...
От проверката на комисията станало ясно също, че промоцията се
Коментари Харесай

ВАС потвърди глоба от 253 хил. лв. за "Олинеза"

От инспекцията на комисията станало ясно също, че промоцията се отнася за понижение не от крайната продажна цена, а от доставната цена, на която производителят " Олинеза " продава продуктите си на търговци на дребно или свои дистрибутори.

© Капитал Още по тематиката
Браншовият съюз възрази против проучването на " Активни консуматори " за лютеницата

Преработвателите на плодове и зеленчуци не одобряват методите, по които е изработен сравнителният тест
12 яну 2017
Големият проблем с лютеницата

Проучването на " Активни консуматори " измежду 12 търговски марки демонстрира, че главната нездравословна съставна част е многото захар, не олеамидът
6 яну 2017
Една добра година за консервната индустрия

Браншът регистрира нарастване и на оборота от продажби през 2015 година
31 авг 2016 Върховният административен съд (ВАС) удостовери глоба от 253 960 лева за заблуждаваща реклама на " Олинеза " ЕООД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2015 година

Предисторията

Проучването на регулатора е почнало по искане на пловдивската компания " Консул " - производител на майонеза с марката " Краси ". Поводът е рекламно обръщение за " -15% " отстъпка от доставната цена на трапезна майонеза " Олинеза " от 200 грама и целесъобразната й продажна цена от 1.09 лева Кампанията протича от април до декември 2015 година и включва радиореклама, известия върху билбордове и слагане на стикер с надпис върху опаковката на продукта.

Проверката

Комисия за защита на конкуренцията открила, че " Олинеза " вкарва целесъобразни продажни цени на майонезата, само че не за цялата комерсиална мрежа, а единствено за някои вериги и дистрибутори, известени от компанията с експлицитни писма. Освен това продажната цена е избрана като целесъобразна, а не наложителна. И защото по предписание крайните цени на един артикул се дефинират независимо от търговците на дребно, на процедура рекламираната цена от 1.09 лева за опаковка не на всички места е била прилагана.

От инспекцията на комисията станало ясно също, че промоцията се отнася за понижение не от крайната продажна цена, а от доставната цена, на която производителят " Олинеза " продава продуктите си на търговци на дребно или свои дистрибутори. Комисия за защита на конкуренцията открива, че липсва информация за съответния размер на цената, на която в последна сметка продуктът се продава, или на миналата продажна цена, с цел да може да се извърши параленост преди понижението и по-късно - с включените 15%.

" Олинеза " не е показала в кои магазини, търговски обекти или вериги може да бъде открит продуктът на понижени или целесъобразни цени. Няма информация и за интервала на осъществяване на промоцията, регистрира комисията. Регулаторът счита за пропуск, че на рекламното изображение на билбордовете е посочен уеб сайтът на производителя, само че в него не е оповестена " правилна, ясна и подробна информация за изискванията на промоцията ".

Решението

Според Комисия за защита на конкуренцията рекламата основава и образна, и смислова визия за понижение с 15% на продажната цена на дребно на една опаковка трапезна майонеза " Олинеза " от 200 г, а не на цената, на която продуктът се доставя до комерсиалната мрежа. Създава се усещане за " провеждането на огромна рекламна акция, обхващаща всички обекти, в които се правят доставки ", а освен в определени търговски сътрудници на " Олинеза ".

Според регулатора вследствие на държанието на " Олинеза " ООД " потребителите се вкарват в подвеждане по отношение на предлаганата от сдружението ценова промоция ", основава се опция за " повишение интереса на евентуалните клиенти към продукта и тяхното насочване към покупката му ", като по този метод " се основава риск трайно да бъдат повредени ползите на съперниците, производители на майонеза ".

При установяване на глобата Комисия за защита на конкуренцията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушаването, както и икономическото положение на " Олинеза ". Сумата 253 960 лева е 1% от размера на чистите доходи от продажби на компанията за финансовата 2014 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР