От пролетта на тази година най-южният италиански остров Лампедуза се

...
От пролетта на тази година най-южният италиански остров Лампедуза се
Коментари Харесай

Над 1500 мигранти, които никой не иска в Европа, са блокирани на италиански остров

От пролетта на тази година най-южният италиански остров Лампедуза се трансформира в главната " врата към Европа " за хората, които се пробват да стигнат до Европейски Съюз от Африка - заради близостта на острова до крайбрежията на Тунис. 

Наскоро хиляди мигранти дойдоха в Лампедуза. Заради изостряне на обстановката ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър председателят на Италия Джорджи Малони посетиха острова. Лидерът на Италия каза, че в тази миграционна рецесия " бъдещето на Европа е заложено на карта ", а ръководителят на ЕК обяви план от 10 стъпки за разрешаване на миграционната рецесия, който включва по-нататъшното разрастване на мрежа от центрове за задържане на завърналите се лица, осигурявайки им комфортни и безвредни условия.

Мелони обаче назова този проект " чудноват ", защото той изцяло трансформира парадигмата на актуалната миграционна политика на Италия и други европейски страни, съобщи италианската осведомителна организация ANSA. Тя означи, че на идващия Европейски съвет през октомври Италия „ ще изиска от другите държави-членки да вземат нужните и поредни решения, изключително във връзка с блокирането на противозаконните заминавания от Северна Африка “.

Както акцентира организацията, министър председателят изрично се опълчва на някои от италианските и европейски политически сили, които по идеологически или политически аргументи вършат всичко, с цел да унищожат свършената работа. Става дума за представителя на Европейски Съюз по външната политика, социалиста Жозеп Борел, който подлага на критика съглашението сред Европейски Съюз и Тунис и твърди, че „ нито една от северноафриканските страни не е сигурна страна, с която може да се реализира съглашение за прекъсване на тръгване или репатриране на незаконни имигранти “.

„ По създание волята на европейското „ ляво “ е всеобщата незаконна имиграция да стане неизбежна. Затова непрекъснато е належащо освен да се правят нужните инспекции, само че и да стартира репатрирането на тези, които нямат право на интернационален протекция “, акцентира Малони, обръщайки особено внимание на съмнителните случаи и организирането на диференцирани канали за дами и деца под 14-годишна възраст, които ще бъдат обезпечени от Италия.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен също се отхвърля от африканските мигранти. На въпрос дали Франция възнамерява да вземе част от мигрантите от Италия от последната вълна, той отговори отрицателно.

" Не, Франция не възнамерява да направи това. Франция желае да помогне на Италия да управлява границите, с цел да предотврати идването на нови хора. Би било неточност да се счита, че мигрантите, които преди малко са пристигнали в Европа, би трябвало да бъдат неотложно разпределени сред страните ", отговори Дарманен, добавяйки, че Франция не играе последна роля в приемането на търсещи леговище.

Полският министър председател Матеуш Моравецки също не последва предлагането на Урсула дер Лайен. Той обяви във видео в X (Twitter), че държавното управление ще одобри „ специфична резолюция, в която показваме опълчването си на незаконната имиграция “, и назова идващия проект за миграция на Европейски Съюз пагубен за Европа.

„ Европейските бюрократи не се интересуват от сигурността на жителите на нашия континент и затова от сигурността на полските фамилии, дами и деца “, продължи Моравецки.

В същото време ръководителят на полското държавно управление означи, че точно Доналд Туск, дружно с Ангела Меркел и Манфред Вебер, носят цялостната отговорност за трагичната и безотговорна миграционна политика в Европа.

„ Доналд Туск и PO желаеха да ги пуснат. Направиха го един път – и щяха да го създадат още веднъж. Няма да пуснем НИКОГО! Полските дами и деца ще бъдат в БЕЗОПАСНОСТ! Това е залогът на тези избори “, увери министър председателят.

Междувременно Министерството на защитата на Италия е инструктирано в най-кратки периоди да провежда центрове за приемане на репатрианти - казарми, изоставени военни територии и др. В последния бюджет на страната за идващите три години са заложени 42,5 милиона евро особено за разширението на тази мрежа. Както означи министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, „ числата са се нараснали фрапантно “.

В същото време слизането продължава в Лампедуза: там сега се намират 1544 мигранти. Сутринта на 19 септември полицията към този момент е ескортирала 450 души на дребни групи до комерсиалното пристанище Лампедуза, където ще бъдат качени на ферибота Galaxy до Порто Емпедоклес, община на различен италиански остров, Сицилия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР