От Продължаваме Промяната - Демократична България ще обявят кандидатурата си

...
От Продължаваме Промяната - Демократична България ще обявят кандидатурата си
Коментари Харесай

ПП-ДБ обявяват наследник на известен комунистически род и на ДС-генерали за кмет на София

От " Продължаваме Промяната - Демократична България " ще разгласят кандидатурата си за кмет на София, оповестиха от пресцентъра на " Продължаваме промяната ".

Кандидатурата за кмет на София ще е обща на " Продължаваме Промяната ", " Демократична България " и " Спаси София ", подкрепена и от " Екипът на София ".

Очаква се Васил Терзиев да бъде номинацията на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София ". Той е бизнесмен, създател на една от огромните IT компании, която след това продава за милиони.

 

Вероятно ще бъде разгласен и лидерът на листата за общински съветници на обединената съпротива в София за локалните избори през есента. На представянето ще бъдат водачите на политическите партии, които го поддържат.

 

Очаква се Терзиев и хора от екипа, с който би работил, да опишат и за плануваните промени в ръководството на Столичната община за мандата 2023 - 2027 година, в случай че завоюват изборите.


Терзиев е измежду създателите на една от най-успешните български ИТ компании - " Телерик " (продадена през 2014 година на американската Progress) и " Телерик академия ", която продължава да се занимава с образование на ИТ фрагменти и просветителни стратегии. В последните години фокусът на Терзиев e в вложения и развиване в софтуерния бранш. На 18 май " Капитал " заяви, че той е напуснал ролята си като сътрудник в един от най-големите български VC фондове - Eleven Ventures. Досега Терзиев заобикаля мнения за кандидатурата си.

 

След придобиването на компанията от американската Progress през 2014 година за рекордните 262,5 млн. $, Терзиев става основен шеф “Иновации ”.


Терзиев е ученик от Американския университет в България, което пасвало отлично пред сътрудниците на ППДБ, само че препъникамък за чакания консенсус сред партиите, които го издигат, била фамилната му история, настояват депутати от групировката.


Дядото, бащата и чичото на IT милионера са били в Държавна сигурност.

Дядото, на който е кръстен Васил Терзиев, взе участие в комунистическото партизанско придвижване по време на Втората международна война. От 1943 година е заместник-командир на II ВОЗ. Началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада „ Васил Левски “. След 9 септември 1944 година влиза в структурите на Българската войска. Между 1952 и 1976 година е шеф на Трето ръководство – военно контраразузнаване.От 19 септември 1959 година е генерал-майор, а от 1971 до 1990 година е член на Централната контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

 

Брат му Тодор Терзиев също е военачалник, бил е началник на Четвърто ръководство на Държавна сигурност, а по-късно и партиен секретар на Министерство на вътрешните работи. 

С декрет №2105 от 9 август 1982 година е почетен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „ Георги Димитров ” (1972), „ Народна република България ” I, II, III степен, „ 9 септември 1944 година ”, “Народна независимост 1941 – 1944 година ” и още много други.

 

Бащата Александър Терзиев е работил в Първо основно ръководство

на Държавна сигурност и е работил под прикритие в посолството ни в Съединени американски щати, където синът му е тръгнал на учебно заведение.

Твърди се, че след измененията бащата се е преориентирал и е почнал да работи за Съединени американски щати.

 

Заслугите на Васил Терзиев към ПП-ДБ са чисто комерсиални - бизнесменът-милионер избавил Политическа партия от финансов банкрут след прекалено харчене по време на изборите през 2022 година. Тогава управлението на групировката трескаво почнало да търси нови благодетели и най-яркият образец за това е известният софтуерен специалист и бизнесмен Васил Терзиев, който от Политическа партия почнали да ухажват интензивно за претендент кмет за София на локалните избори 2023 година. Очаквало се Терзиев да подкрепя Политическа партия с към 250 000 лв. месечно, както и самичък да финансира кметската си акция.

 

Това, че точно Терзиев ще е общият им кандидат-кмет на София не е изненада, тъй като от повече от половин година импровизирано беше определян като любимец измежду обсъжданите имена.

 

Още преди месец се разбра, че той е финалният избор на обединението за София. Това стана през записа от съвещанието на Националния съвет на " Продължаваме промяната ", оповестен от напусналия ПП-ДБ народен представител Радостин Василев. В него се чува по какъв начин съпредседателят на партията Кирил Петков споделя за собствен диалог с Терзиев, в който му споделил " пич, ти си претендент за кмет, какво мислиш по тая тактика " за ротационното ръководство на страна.

 

Терзиев няма никакъв опит в политиката. Рядко е заемал обществено политически позиции. Изключението е присъединяване му в проява в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков предишното лято, когато то беше свалено с избор на съмнение.

Терзиев не е изразявал до момента обществено възгледите си за ръководството на София.

 

Очаква се през днешния ден също по този начин публично Борис Бонев от “Спаси София ” да бъде показан като лидер на листата за общинските съветници.

 

От трибуната на националното заседание Асен Василев съобщи, че огромната цел на съперниците на ГЕРБ е да отстранят Борисов и партията му от позициите които за завоювали в локалната власт. Трябвало и там да се завърне демокрацията.

 

Останалите партии към момента не са декларирали кои ще бъдат техните претенденти за кметския стол в столицата. Неофициално се заприказва, че ГЕРБ-СДС ще се впусне в борбата за локалните избори с Георги Георгиев. От Българска социалистическа партия е допустимо да излъчат Ваня Григорова.

 

По мотив номинацията на Васил Терзиев с коментар излезе Методи Андреев - първият началник на Комисията по досиетата.

Ето какво написа той:

 

Предстои до дни да се разгласи претендентът на партиите на смяната за кмет на София. Но вместо смяна се приготвя замяна!

 

Кой е претендентът Васил Александров Терзиев?

Блестящ бизнесмен и основател на един от най-успешните старт-ъпи на България.

 

Но ето и друга значима информация за фамилията му:

 

- дядо - ген. лейт. Васил Павлов Терзиев, някогашен шумкар, след преврата е бил 22 година шеф на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС). После става член на Централната ревизионна комисия на Българска комунистическа партия и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Има всички награди и оценки на НРБ;

 

- брат на дядото - ген. лейт. Тодор Павлов Терзиев. Партиен секретар на Министерство на вътрешните работи, 15 години шеф на IV у-ние на Държавна сигурност (научно техническо нарравление!). Също награждаван с най-високите оценки на НРБ;

 

- татко - Александър Василев Терзиев, офицер от Първо главно управление (на ДС) на ДС;

 

- чичо (син на втория дядо Тодор) - Павел Тодоров Терзиев, офицер от VI у-ние на Държавна сигурност. Отговарял за Юридическия ф-т на СУ.

 

И в този момент главният въпрос - кое ще има превес за нашите симпатизанти?

 

Партиите на смяната да помислят. Движат се по ръба на бръснач!

Помислете, след това ще е късно!

Толкова от мен.

 

P.S. Този текст изпратих преди дни на депутатите Иво Мирчев и Мартин Димитров. Мирчев ми предлага на два пъти да се забележим, а Димитров е потопен в безмълвие. Изпратих го и на Иван Костов – оправда се, че в случай че ДСБ се оттеглен от тази кандидатура, ще се разпадне обединението.

 

Срещу кандидатурата на Васил Терзиев имало съществени възражения от Демократична България, към които Политическа партия поеха ангажимент за обща кандидатура на локалните избори. “Демократите ” на Христо Иванов считали, че е по-добре да се играе с политически различим претендент и питали по какъв начин живеещите в Люлин, Дружба, Надежда, Обеля ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

За акцията за локалните избори от Политическа партия щели да наемат американски консултанти по медийни тактики и връзки, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата за какво е добре столицата да се ръководи от милионер и по какъв начин опитът му ще докара до цялостен триумф.

От Политическа партия изтъквали пред Демократична България причини в интерес на Васил Терзиев, че е ученик на Американския университет в Благоевград, че има утвърждението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

 

Пред своите ген. Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната акция на “Продължаваме смяната ” и с сходна обща кандидатура Демократична България ще се обезличи и претопи в Политическа партия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР