От предстоящата 2019/2020 учебна година в Ловеч се открива частното

...
От предстоящата 2019/2020 учебна година в Ловеч се открива частното
Коментари Харесай

Oткриват първото частно начално училище към БПЦ

От идната 2019/2020 образователна година в Ловеч се открива частното начално учебно заведение " Св. Седмочисленици ", което е първото в България под егидата на Българската православна черква, в частност към Ловчанската епархия. Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил, оповестяват от Българската патриаршия.

Училището ще приема деца в първи клас и в полудневна подготвителна група. То ще се обитава в постройката на остарялата митрополия в центъра на Ловеч, която към този момент е ремонтирана.

Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение на съображение на заповед от 11 март 2019 година на министъра на образованието и науката. Юридическият притежател и управителен орган на учебното заведение е Сдружението на учителите християни от Ловеч, записано в съда като съдружие с нестопанска цел.

В него членуват повече от 10 настоящи педагози и възпитатели, които са православни християни от града. В учебното заведение децата ще учат всички общообразователни предмети, само че стремежът на учебното управление е с изключение на познания, учениците да бъдат възпитавани в обич, отговорност, съпричастност в положителното и в избягване на злото , както и в други непреходни християнски полезности, присъщи за душевността и бита на православния български народ. Като избираеми предмети, според плануваните по закона часове, ще се учи - християнство - православие; изкуства (музикални принадлежности, пеене и рисуване); български език; математика.

Училището разполага с интерактивна дъска и с интернет, които ще бъдат употребявани при потребност и в сдържаност. Следобед се обезпечава занималня и свободни занимания на учениците по ползи, с цел да развият в добра тенденция своя капацитет и качества. Гарантира се оценка на самостоятелните качества и ползи на учениците, и присъединяване им в разнообразни планове. Това ще стане със единодушието, разбирането, помощта и с интензивността на родителите.

Класовете ще са по-малки - с 12-15 възпитаници от нормалните, като по този метод ще има опция за повече внимание към всеки възпитаник. За дисциплината и реда в учебното заведение ще има ясни правила, с цел да се развият учениците като нравствено построени персони. За основаването на учебното заведение от Ловчанската митрополия са употребявали опита на сходни учебни заведения от Русия и Гърция. Предвижда се след разискване с родителите да бъде избирана и направена униформа за учениците. Училището разполага с спокоен и спокоен двор, със спортна площадка и салон. За децата от отдалечените квартали ще бъде обезпечен всекидневен безвъзмезден превоз. Основната част от бюджета на учебното заведение ще е от държавната дотация за всеки възпитаник.

Родителите ще вземат участие със съфинансиране от 50 лв. месечно, а родителите с ниски приходи ще бъдат освободени от такса. Недостигащите паричните средства ще се обезпечават от Ловчанската митрополия и от донори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР