От понеделник в пунктовете за ваксинация на регионалните здравни инспекции

...
От понеделник в пунктовете за ваксинация на регионалните здравни инспекции
Коментари Харесай

От утре поставят втората бустерна доза срещу COVID-19

От понеделник в пунктовете за имунизация на районните здравни инспекции се слага втора бустерна доза против COVID-19

Имунизация може да се прави и в кабинетите на персоналните лекари, осведоми.

За тази доза също ще бъде издаван документ, който ще е еднакъв с този за сложена първа бустерна доза. На него ще написа 4/4.

Втората бустерна доза от имунизациите Министерството на здравеопазването предлага на лица над 18 година, като препаратът може да се сложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина.

„ Хора, които се нуждаят от спомагателна отбрана, това са най-много хора с повредена имунна система, или хора, които са по някаква причина в тежко положение след онкологично лекуване, след имуносупресивна терапия, хора, които контактуват професионално постоянно с вируса. Това са най-много здравни работници”, съобщи доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Специалистите са безапелационни, че няма групи от популацията, за които имунизацията не е целесъобразна. Смятат, че ще отбрани хората при появяването на нови разновидности или нов вариант.

Докога ще се постанова обаче да слагаме нови и нови бустерни дози?

„ Това е значителният въпрос и никой не може да отговори на него. Ако някой може, несъмнено ще кандидатства за Нобелова награда”, съобщи Кунчев.

Зависело от държанието и вируса в идващите месеци. А той, става известно, настава съществено при започване на туристическия сезон. Заради по-близките контакти и намаляване на ограниченията броят на заболелите растял. Първо следили Германия.

„ След това се придвижи в Източна Европа, най-много Гърция. Нивото на позитивни проби в Гърция е тревожно високо, в някои региони то доближава 40 - 45% от всички изследвани”, изясни доцент Кунчев.

Хотелиерите по морето декларират, че са подготвени да реагират при положение на посетител със признаци за вируса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР