От понеделник, 23 май, започват безплатни очни прегледи на децата

...
От понеделник, 23 май, започват безплатни очни прегледи на децата
Коментари Харесай

Община Казанлък стартира кампания за безплатни очни прегледи в детските градини

От понеделник, 23 май, стартират безвъзмездни очни прегледи на децата от IV-та възрастова група в детските градини и техните филиали, оповестиха от Община Казанлък. Вече има направен график за акцията, която ще се организира поетапно и ще продължи до 31 юни, допълват оттова.

Прегледът трае по-малко от минута, само че може да даде извънредно значима информация за очите на детето и да се вземат навременни ограничения. Всеки родител би трябвало да попълни Декларация за осведомено единодушие, като прегледът не изисква никакъв физически контакт и е изцяло неусетен, осведомят от общината.

Община Казанлък е закупила мобилен уред - рефрактометър, за скрининг на очите във връзка със заложените действия в Приоритет III “Подобряване здравето на децата “ от Общинска стратегия за протекция на детето. Уредът открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, разграничение в размера на зениците, кривогледство и други

Ранната диагностика – изключително при децата – е от голямо значение за справяне с казуса. „ Мързеливото око “ предстои на лекуване до 8-годишна възраст и колкото по-рано се открие, толкоз по-голям е шансът за триумф. При деца над 9-годишна възраст лекуването е съвсем невероятно и зрението остава ниско за цялостен живот.

Скринингът на детските очи цели да даде на родителите първична информация за това дали детето се нуждае от обзор при офталмолог и при отклонения в зрението да бъдат взети ограничения и да се стартира лекуване.

След привършване на юнската акция данните ще бъдат систематизирани, а резултатите – систематизирани и оценени, твърдят от Община Казанлък. Следваща акция се възнамерява за месец октомври, като през новата образователна година ще бъдат обхванати всички деца, които посещават детска градина.

Най-лесният и добър метод да се защищити зрението на едно дете е посредством постоянни профилактични прегледи на очите при офталмолог. Това е значимо, защото неприятното зрение може да повлияе отрицателно както върху качествата му да учи и спортува, по този начин и върху самочувствието на детето. Нелекувани, болесттите на очите могат да се влошат и да доведат до по-сериозни проблеми. Ето за какво скрининговата акция е толкоз значима, споделят още основателите й.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР