От почти седмица вече бизнесът, зает в търговия и услуги

...
От почти седмица вече бизнесът, зает в търговия и услуги
Коментари Харесай

Такова чудо в Несебър не е било от много време насам! Виновни са украински бежанци

От съвсем седмица към този момент бизнесът, ангажиран в търговия и услуги на територията на община Несебър, стартира да усеща спада в оборотите, които от началото на войната в Украйна безусловно могат да се нарекат галактически за българските показа.

Тихомълком аптеките, заведенията за хранене и всички магазини за облекла и обувки, в това число снабдяващи се и от хранилища за втора ръка, натрупаха облаги, каквито не са сънували и в най-смелите си проекти за развиване. 99 дни, от началото на войната до през днешния ден, Несебър, Слънчев бряг и Св. Влас се оказаха Меката както за заможните украински бежанци, по този начин и за обществено слабите, настанени в хотелите, написа Флагман.бг.

Най-малко 20 000 бягащи от войната майки с деца, възрастни дами и мъже, негодни за готовност, правеха нечуван оборот в магазините за облекла, обувки, памперси, всевъзможни консумативи за семейството и за бита. През зимните месеци отвориха и дребните магазинчета, които по принцип са сезонни, като внезапно несметно бяха заредени със артикули под междинното качество на налични за по-бедните украинци цени.

В центъра на град Несебър локалните търговци съвсем не затваряха обектите си през април и май, защото навалицата бе голяма за най-необходимото и на ниска цена, задоволяващо хора без персонални коли и такива, които не могат да си разрешат по-висок стандарт.

Същинският удар обаче направиха пъргавите ресторантьори, които съумяха да образуват екипи и бързо да приспособяват заведенията си за зимни условия.

„ Украинците обичаха и да обядват, и да вечерят в заведения. Това бяха хора, които са настанени по квартири, в лични парцели и в хотели от висок клас за своя сметка. Говоря за към 6-7 хиляди индивида от тази по-заможна каста на гостите.

А това действително са повече на брой население в сравнение с е цялото население на община Несебър, дружно с бедните ни села в периферията. Представете си какъв подтик даде това за локалния бизнес “, споделя фамилията на огромен хотелиер от района.

Но това не е всичко

Два ресторанта – паметният „ Джани “, който работи целогодишно, и не по-малко класният „ Флора “ в Слънчев бряг, разполагащи общо с към 600 места, през тези 3 месеца са били всекидневно претъпкани от клиенти, някои от които с непрекъснати резервации. От счетоводството на „ Джани “ през вчерашния ден са споделили, че имат статистика за последните 5 години, която демонстрира, че за март, април и май 2022 година са създали оборот, що се касае за един мощен сезон преди пандемията.

Украинските клиенти на тези два елитни ресторанта с хубава кухня са били все богати хора, които са оставяли великодушни бакшиши.

И това не е всичко

В подножието на върховата облага е аптека в центъра на Слънчев бряг, против хотел „ Кубан “, от която украинците са купували на дребно големи количества медикаменти, в това число и животоспасяващи, които са транспортирали към родината си, в помощ на воюващите им съпрузи и близки.

„ Имам информация, че цели кашони с антибиотици, болкоуспокояващи, инсулин, антипиретици и консумативи потегляха от тук с куриери при всеки позив по телефон за непосредствен зад граница. Отделно всички тези хора купуваха за себе си медикаменти в зимния интервал “, сподели чиновник от административната постройка на „ Слънчев бряг “ АД.

Върхът на облагата обаче означи веригата от хипермаркети „ Жанет “, известна за всички локални ресторантьори в близост от години като лоялен сътрудник за зареждане на заведения по най-ниските едрови цени. Този път притежателите на „ Жанет “ разочароваха своите контрагенти, които пробваха да зареждат през този интервал заведенията си от там. Особено от магазина-майка при кръстовището на основния път Бургас-Варна и Несебър.

Тъй като украинците, още преди да са пристигнали, получаваха информация от кое място доста бързо могат да се снабдят с продоволствия на ниски цени, притежателите на веригата стремително подвигнаха цените на храната, домашните използва и на всичко, което е от първа нужда за поддръжка на домакинство или заведение за публично хранене.

В тези 3 месеца, в случай че някой локален човек правеше неточност да влезе в „ Жанет “, надявайки се на ниски цени и богато многообразие, безусловно не можеше да стигне до рафтовете от навалицата от украинци. Пекарната на „ Жанет “ беше обсадена непрестанно от стотици деца на украинци опразваха тезгяха за броени минути.

„ Не бях виждал в никакъв случай всички каси на този голям магазин да работят по едно и също време и на всички да има такива големи опашки. Самият аз влязох през април, знаейки че тук цените са ниски и мога да заредя съществени артикули и да попълня инвентара на ресторанта си, който подготвях за отваряне през май.

Бях слисан от внезапно нарасналите цени, които обаче не бяха никакво затруднение за портфейла на всеобщо плащащите с дебитни и кредитни карти украински клиенти “, сподели ресторантьор от Ахелой.

От към седмица на летището в Бургас кацат чартърни самолети с първите туристи от Англия. На територията на Слънчев бряг към този момент има към 1000 посетители от Албиона, които обаче нямат нищо общо като нрав с украинците. Те не излизат от хотелите си и се възползват най-много от алкохола, който им се предлага ол-инклузив дружно с храната и леглата.

На тези туристи заетите с търговия и услуги не могат да разчитат, защото те съвсем не напущат рамките на своите бази и не се интересуват от нашето море и плажове.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР