От петък МВР няма да може да спира на границата

...
От петък МВР няма да може да спира на границата
Коментари Харесай

От петък МВР няма да може да спира на границата за неплатени глоби

От петък Министерство на вътрешните работи няма да може да стопира на границата поради неплатени пътни санкции. Решението на Конституционния съд, с което противоречивата наредба от Закона за придвижване по пътищата бе анулирана, през днешния ден бе обнародвано в и влиза в действие след 3 дни.

Министерство на вътрешните работи стартира да ползва тази мярка предишното лято и макар всички възражения от адвокати, не прекрати практиката. В последна сметка омбудсманът нападна законовата наредба пред Конституционния съд, а той единомислещо я анулира.

Отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции не целят сигурността на пътя, а по-лесното събиране на санкциите, стимулира се Конституционният съд. Конституционен съд уточни, че това, че " страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за фактическо санкциониране на жителите ". Специално е обърнато внимание и на инспекциите на границата: " Правото на свободно придвижване се лимитира до степен на цялостното му лишаване, когато използването на насилствените административни ограничения се прави на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България ".

Според Конституционен съд с изключение на, че опонират на правовата страна, отнемането на шофьорската брошура и прекъсването на автомобила от придвижване поради неплатени глоби нарушава и правото на благосъстоятелност, тъй като лимитират упражняването му в цялостен размер. Държавата би трябвало да се въздържа от дейности, с които визира правото на благосъстоятелност по случаен метод, акцентира Конституционен съд.

Още по тематиката вижте тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР