От персийсия шах Кир, през Наполеон, Първата и Втората световна

...
От персийсия шах Кир, през Наполеон, Първата и Втората световна
Коментари Харесай

След мен и потоп. Как водата се превръща в оръжие от древността до днес

От персийсия шах Кир, през Наполеон, Първата и Втората международна война, до през днешния ден в Украйна - по време на война през вековете опитите водата да се употребява за оръжие не стопират. Резултатите постоянно са триумф на фронта и съвсем постоянно злополука за локалното население.

В резултат на детонацията на язовира на Водноелектрическа централа “Нова Каховка ” на 6 юни Херсонска и Николаевска област в Украйна бяха наводнени. Засегнати са към 80 обитаеми места по поречието на река Днепър. По публични данни броят на починалите към момента е дребен, само че украинските управляващи считат, че мащабът на бедствието може да бъде оценен едвам откакто водата се отдръпна. Специалисти приказват за екологична злополука в засегнатите региони и

Киев упреква Москва за гърмежа на язовира. Тя отхвърля. Няколко дни по-късно украинските управляващи оповестиха за на границата сред Запорожка и Донецка област. Той е по-малък, а оттова и предстоящите провали.

Това се случва на фона на упованията да се разгърне за избавление на окупираните от съветския агресор територии.

Американски разследващи спътници са записали детонация на язовирната стена на “Нова Каховка ” в нощта на 6 юни - тъкмо преди нейното разрушение, сподели почитан чиновник на Белия дом пред The New York Times. Експерти от Съединени американски щати подозират Русия в унищожаването на язовира, сподели източник на вестника. Но службите към момента не разполагат със съществени доказателства за обвиняванията.

Опитите водата да бъде привлечена като съдружник и оръжие по време на война са от антични времена - от персийския владедел Кир Велики, през френския император Наполеон, Първата и Втората международна война, та до наши дни - към този момент и във войната, която Русия води в Украйна от 24 февруари 2022 година

Сайтът, план на Радио Свободна Европа (RFE/RL), събра на едно място знакови образци от историята кой и по кое време в историята е употребявал водата и хидросъоръженията като оръжие.
Язовир Нова Каховка: Снимки преди и след разрушаването Сателитни фотоси, направени преди и след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", демонстрират пагубното наводняване след гърмежа на оборудването на р. Днепър в Южна Украйна. " Нямам войска от лебеди "
Водата може да е удивително безмилостна по пътя си. Овладяването ѝ е фантазията на античните и средновековни пълководци. Дори в Библията е разказана притчата за Моисей, който удавил армията на египетския фараон във водите на Червено море, с цел да избави народа си по пътя към Обетована земя.

В Близкия изток, където водата постоянно е била злато, командири нееднократно пробват да я трансфорат във боен съдружник. Още по времето на Кир Велики - държател и шахиншах на Персийската империя към 600 година прочие н. е. По време на обсадата на Вавилон Кир заповядва да бъдат прокопани канали и водите на река Ефрат да бъдат оттеглени, с цел да могат персите да влязат в града през " речната врата " - по изсъхнало корито. Този боен трик с „ прехвърлянето ” на коритото на реката по-късно е още един десетки, а може би и стотици пъти за разнообразни цели.

През 1607 година съветският цар Василий Шуйски - финален от династията Рюриковичи, дълго и безрезултатно обсажда град Тула. Зад крепостите стени е отрядът на бунтовника Иван Болотников. Хроники от това време описват по какъв начин войските на Шуйски решили да употребяват наводняване. На река Упе под града е издигната язовирна стена. Реката излиза от крайбрежията си и наводнява града.
Силата на водата употребяват обсадените
60 години по-късно войските на френския крал Луи XIV обсаждат град Термонд в Източна Фландрия. Този път силата на водата употребяват обсадените - по време на морския прилив отварят шлюзове на река Шелда. Така принуждават френската войска да се изтегля. „ Проклет град – възкликва Луи XIV – нямам войска от лебеди, с цел да те взема! “

През 1796 година френският император Наполеон се пробва да щурмува австрийската по това време цитадела Мантуа, която е заобиколена от езера и блата. Когато Наполеон взема решение да транспортира бойци и оръдия през езерата на леки лодки, обсадените отварят шлюзовете, равнището на водата в езерото се намалява фрапантно и корабите заорават в тинестото дъно.
" В името на огромно бъдеще "
През 20 век се появяват великански язовири и други хидравлични уреди, а с това закономерно стартира и все по-честото им потребление за военни цели.

В края на октомври 1914 година по време на Първата международна война в Белгия е провокирано огромно наводняване на линията Нюпорт-Диксмюде с дължина 12 км и широчина до 4,5 км - сред река Изар и железопътната линия. По това време войските на Белгия и Франция са изгубили съвсем една трета от хората и половината от артилерията си в тази посока. Германците напредват бързо. По време на прилива в Северно море белгийците вземат решение да отворят шлюзовете на каналите в Нюпорт. Водата настава и въпреки височината ѝ да е малко над метър, немските войски затъват. Офанзивата е спряна.
По време на Гражданската война в Испания 20 години по-късно водата влиза в бойния боеприпас
По време на Гражданската война в Испания 20 години по-късно водата влиза в бойния боеприпас и на франкистите, и на републиканците. През септември 1936 година, пускайки водата от водноелектрическата централа Темблео на река Алберто, републиканците изненадват вражеския отряд. Няколкостотин души се удавят, унищожени са оръжията и боеприпасите им.

През 1938 година франкистите отмъщават, използвайти водите на река Ебро против съперниците си, с цел да унищожат издигнатите от тях мостове по реката.

Приблизително по същото време в Китай, където Чан Кайши се бори с японците измежду нападението им през 1937 година, се случва може би едно от най-драматичните „ военни “ наводнения на 20 век. За да забави японската атака, китайското командване изпуска язов
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР