От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с

...
От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с
Коментари Харесай

БСП изнесе шокиращи факти от договора с БОТАШ. Нинова: Тези, които са ощетили България, да плащат!

„ От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „ Боташ “ е един от най-корупционните контракти, подписан от служебния кабинет на президента Радев. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в Народното събрание, на която парламентарната група на социалистите показа отчета пред публицисти на краткотрайната комисия, проверяваща контракта са доставки на газ с турската компания.

 

В резултат на този корупционен контракт българският народ плаща всеки ден по 500 000 $, почти 1 млн. лева, без да получава нищо против това. Това са изгубени пари, които могат да отидат за опазване на здравето, за обучение, за пътища, за приходи и пенсии, сподели ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България "  Корнелия Нинова.

От работата на комисията " Боташ " в Народното събрание е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики.

 

Докладът е подписан, още през днешния ден ще го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо на европейската прокуратура, водени само от задачата да продължим битката със задкулисието, корупцията, паралелната страна и този метод на ръководство, който лишава виталния запас от българския народ и го натрупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и подхващаме всички нужни дейности. През годините сме потвърдили своята неотклонност в тази борба с паралелната страна и корупцията, каквото и да ни е коствало това, и имаме желание да я продължим до дъно, макар спънките, които ни се основават, съобщи Нинова.


„ Водени сме само от задачата да продължим битката със задкулисието, корупцията, паралелната страна и този метод на ръководство, който лишава витални запаси от българския народ и ги натрупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и подхващаме всички нужни дейности за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази борба, каквото и да ни коства, и имаме желанието да я доведем до дъно “, сподели още тя.

Нинова обърна внимание на заплахата Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да глоби България: „ Настояваме, в случай че се стигне до такава процедура, Министерски съвет да приложи така наречен регресен иск против лицата, които персонално са подписали този контракт. Един път вечно тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не " е крадат, а народът заплаща. “

Подробности по отчета показа националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов:  2,2 милиарда $ такса транспорт, изчезнал юридически и финансов разбор и стотици милиони годишни загуби.

 

Ето някои от шокиращите данни, изнесени през днешния ден от Българска социалистическа партия:


„ Всеки български жител заплаща 500 000 $ дневно, без значение дали вземаме или не вземаме газ. А сега на вземаме газ от „ Боташ “, защото договорът е подписан за 1,850 милиарда куб. м, само че с изключение на него, имаме контракти с Гърция и с Азербайджан за по още 1 милиарда куб. м – или сумарно 3,85 милиарда куб. м. Но България употребява 2,6-2,8 милиарда куб. м и годишно имаме 1,2 милиарда куб. м. Но тези таксите се заплащат “, уточни Гуцанов.

По думите му има таксата за транспорт на газ, според подписания контракт с „ Боташ “, е 2 пъти по-висока от тази, която България заплаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите пълномощия, като е подписал авансово контракта с „ Боташ “, както и на това, че договорът не е координиран с всички министерства, както се изисква, а единствено с 9.

Той акцентира, че съгласно контракта, от 2026 година ще се вършат взаимни доставки с турската компания, което значи, че Турция ще бъде снабдител.

„ За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е съветска, само че на доста по-високи цени, тъй като минава през медиатори “, сложи Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има съветски газ – всяка молекула е съветска, само че на доста по-високи цени “, сложи въпроса Борислав Гуцанов.

Той изрази подозрения, че сегашният длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов, доскорошен изпълнителен шеф на „ Булгартансгаз “, е комплициран на поста инцидентно, защото, по думите на Гуцанов, „ Булгартрансгаз “ също е забъркан в абсурда с „ Боташ “.

„ Този контракт е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ въобще не е бил осведомен и не е взел участие в договарянията. Това е скандално, в случай, че става дума за отговорности за 13 години напред “, сподели от своя страна националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев.

 

Той заяви, че Росен Христов като длъжностен министър е подписал контракта  като покупател, което значи, че се поемат съответни задължения и след това подписът му е бил изпратен по е-поща за слагането на автограф и от страна " Булгаргаз ".

„ Не разбираме по какъв начин по този начин се купува полутечен газ, който би трябвало да продадем в морето, след което още веднъж да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които би трябвало да се платят от българските жители, тъй като този газ, който от танкера отива на турска територия, към този момент не е български “, разяснява той.

По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и акцентира, че той сега е извънредно неконкурентен.

„ Има превишаване на права и по тази причина би трябвало да се проверява. Министерският съвет е бил измамен от това, което е получил като информация “, безапелационен бе Драгомир Стойнев.

 

Нинова добави, че парламентарната група ще упорства страната да предяви регресен иск към физическите лица, подписали този контракт.

" Всички, които са вземали такива решения и са си слагали подписите под такава щета за България - не народът да заплаща, а държавното управление да заведе към тях иск. Т.е. с изключение на наказателна отговорност, в случай че може да понесат и финансова отговорност, и да си платят за кражбата и вредите, които нанасят на България ", заяви Корнелия Нинова.

 

Споразумението беше подписано при започване на 2023 г. между служебният министър Росен Христов и неговият турски сътрудник Фатих Дьомнез. По създание договорката дава опция на " Булгаргаз " да резервира потенциал за полутечен природен газ, регазификация и транспорт до България.

 

Временната парламентарна комисия по тематиката завърши работа, само че все пак нейният шеф Жечо Станков (ГЕРБ) отхвърли да внесе отчета й в пленарната зала.

До през днешния ден шефът на Народното събрание Росен Желязков също отхвърляше да включи тази точка в дневния ред.

За през днешния ден е планувано изключително съвещание на Народното събрание с единствена точка в дневния ред - разглеждане на контракта с БОТАШ.

 

 

Доклад-Боташ / Изтегляне

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР