От общо 91 язовири в област Враца 39 се нуждаят

...
От общо 91 язовири в област Враца 39 се нуждаят
Коментари Харесай

44 са язовирите във Враца, които се нуждаят от спешен ремонт

От общо 91 язовири в област Враца 39 се нуждаят от ремонт и 5 са в тежко положение и би трябвало да им бъде изработен незабавен спешен ремонт, заяви регионалният шеф Малина Николова на работно среща с локалните управляващи.

Работната среща бе за идните действия, които общинските препоръки и кметовете на общини би трябвало да извършат, с цел да се спазят условията за обезопасяване на водните уреди и за понижаване на риска от наводнения, произлизащи от промените на Закона за водите.

Малина Николова показа на работната среща разбор на положението на язовирите в региона. Тя напомни, че петте най-рискови язовири, благосъстоятелност на общините Враца, Криводол и Борован, са включени в програмата за незабавни спешни поправки на изкуствените водоеми в страната, за които държавното управление отпусна 500 милиона лв.. Ремонтните действия ще се ръководят от Държавната консолидационна компания.

До 31 август общините би трябвало да създадат разбор на положението на язовирните стени и оборудванията към тях, а до 5 септември би трябвало да са подготвени и с плановите си оферти, с цел да аплайват за ремонт на язовирните уреди, които ще останат тяхна благосъстоятелност, по оперативна стратегия "Околна среда " по мярката за понижаване риска от наводнения. До края на септември общинските препоръки би трябвало да вземат решения кои и какъв брой от язовирите ще бъдат предадени на страната. Малина Николова предложи на локалните управляващи в общините Враца, Криводол и Борован да дават на страната собствеността на най-рисковите язовири, включени в листата за незабавен спешен ремонт.

Общините би трябвало да изготвят и спешни проекти за язовирите, както и да вкарат непоколебим надзор по осъществяването на капиталовите стратегии на концесионерите и наемателите на язовири, сподели още регионалният шеф на Враца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР