От няколко години цели колонии от розово фламинго избраха езерата

...
От няколко години цели колонии от розово фламинго избраха езерата
Коментари Харесай

Хиляди розови фламинги намериха дом край Бургас: Опасни ли са за самолетите?


От няколко години цели колонии от розово фламинго избраха езерата край Бургас за личен дом. Какъв е мотивът за рекордната популация и съществува ли действителна заплаха от конфликт на птиците със самолети от локалното летище?

Според учените има съответни аргументи розовото фламинго да избере тъкмо бургаските езера.

„ Видът сега е в подем и той има нужда от витална територия. Започва да се популяризира и едно от местата, където това се случва, е Атанасовското езеро и като цяло комплексът на бургаските езера. За тях са нужни тъкмо такива места - плитки, доста солени, в които живее тяхната храна “, разяснява Спас Узунов от българска фондация " Биоразнообразие ".



Екзотичната птица е рисков тип и се следи деликатно от разнообразни специалисти. Следи се по тази причина по какъв начин наличието и може да се отрази на екосистемата на Атанасовското езеро и какви са взаимоотношенията и с останалите типове. Близостта на летището обаче може да се трансформира и в проблем.

Само няколко километра разделят летище Бургас и Атанасовското езеро, което е дом на над 3 000 екземпляра розово фламинго.

Директорът на летището Георги Чипилски счита, че розовото фламинго е от птиците, които съставляват минимален риск за конфликт със самолетите.

„ В общия случай то се намира в региона на едно и също езеро и надлежно търси храна в разнообразни елементи на този регион. А когато вършат такива прелитания, нормално фламингите летят на височина по-малка от 50 метра, което е надалеч под методите на самолетите при политане и кацане. Смятаме, че рискът от вероятно доближаване на аероплан с ято фламинги е доста най-малък “, сподели още той.



От летището се ползва въздържан и деен надзор на птиците.

„ Ние използваме екипировка като профилирани лазери, мобилни станции, които издават дистрес кодове. Тази година даже сме възнамерявали да закупим нова мобилна установка, която има новаторски технологии за прогонване на птиците. Другото средство, което използваме доста дейно, са газови оръдия за издаване на тон, който надлежно прогонва птиците “, уточни Георги Чипилски.

За розовото фламинго наблюдават както специалистите, по този начин и огромен брой фенове на птицата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР