От няколко години те полагат усилия България да купи шведски

...
От няколко години те полагат усилия България да купи шведски
Коментари Харесай

Писмото е само едно. Как правителството на Радев пак опитва да купи самолети Грипен

От няколко години те поставят старания България да купи шведски изтребители " Грипен ". Те са президентът Румен Радев и назначените от него държавни управления. Сега още веднъж има нараснала интензивност в тази посока, а отпред е застанал близкият до президента министър на защитата.

България е поискала от Швеция оферта за самолети " Грипен ". И макар че държавното управление споделя, че търси предложения и от други страни, в действителност - писмото е единствено едно.

Това се случва на фона на подписана договорка за доставка на осем американски изтребители и утвърдена от Народното събрание покупка на още осем. Въпреки това, военният министър Димитър Стоянов е изискал оферта от Швеция и за други самолети. Обяснението е, че България ще има потребност от междинни машини до идването на американските.

Според специалисти обаче може да става въпрос и за друго - напън от страна на близки до Радев офицери, които не виждат бъдещето си обвързвано с американските F-16. Бивш министър на защитата даже приказва за съответни самолети, които към този момент са създадени " и чакат в Швеция, и се чудят какво да вършат с тях ”.

В поддръжка на тази версия приказва и фактът, че питане за обвързваща оферта за придобиване на „ промеждутъчен " военен аероплан за авиацията е изпратено по дипломатически път единствено до Швеция. Това се схваща от отговор на министъра на външните работи Николай Милков на парламентарно запитване на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев от 31 октомври.

Приложеното писмо до шведския министър на защитата демонстрира, че в подписаното питане от служебния министър на защитата Димитър Стоянов се желае оферта за 10 броя изтребители Jas 39 Gripen C/D , които да бъдат създадени и доставени две години след сключване на контракт за покупка. Стоянов пита и дали има опция договорката да е на лизинг.

Това не е първи образец за изразени желания към шведските самолети " Грипен ". Президентът Румен Радев и неговият екип са упреквани постоянно от своите съперници в " лобизъм " в интерес на тези изтребители.
Любовта към " Грипен "
Специалното отношение към " Грипен " е реалност - преди пет години назначено от Радев служебно държавно управление избра България да купи точно самолети " Грипен ", пренебрегвайки други благоприятни условия. Следващото постоянно държавно управление не довърши договорката и по-късно София избра американските F-16. Няколко години по-късно още веднъж назначено от Радев служебно държавно управление отново приготвя покупка на шведски самолети, този път с пояснение, че са нужни " междинни " изтребители до идването на американските.

Сега отпред на тези дейности е служебният министър на защитата Димитър Стоянов , който преди този момент беше неизменим основен секретар на президентската администрация на Радев. Двамата имат общо минало във военновъздушните сили и се познават от дълго време. И двамата бяха срещу договорката за американските самолети. Президентът я назова " успех на лобизма ". Стоянов постоянно е подлагал на критика договорката в изявленията и в профила си във, като приканва даже за " следствие на тази покупка ".
През 2017 година държавното управление на Румен Радев избра същия модел шведски аероплан, какъвто желае да купи настоящето му държавно управление.
Да се върнем още веднъж пет години обратно. Първият длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев през 2017 година, наследи процедура за доставка на изтребители за българската авиация, стартирана преди този момент от второто държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тогава държавното управление на Радев избра същия модел изтребител, към който в този момент демонстрира интерес друго негово държавно управление. Става дума за Jas 39 Gripen C/D .

След като ГЕРБ и Борисов още веднъж завоюваха изборите през 2017 година, решението за " Грипен " беше анулирано след отчет на особено основана парламентарна комисия. Тя стигна до извод, че планът за закупуване на нови изтребители е бил злепоставен и по този метод е декласирана офертата за използвани F-16, предлагани от Съединени американски щати и Португалия. Депутатите тогава показаха като виновни представителите на военното министерство и президента Румен Радев в качеството му на някогашен пълководец на Военновъздушните сили. Той заемаше този пост до лятото на 2016 година, когато напусна армията, кандидатира се за президент и завоюва изборите.

Въпреки желанията на екипа на Радев към " Грипен ", България подписа през 2019 година контракт за покупка на 8 изтребителя F-16 Block 70 на американския производител Lockheed Martin на обща стойност 1,256 милиарда $. Първите самолети трябваше да бъдат доставени през 2023 година, само че този период се удължи с две години поради нарушените вериги на доставки, провокирани от пандемията от COVID-19.

В петък на още 8 такива самолета, които да бъдат доставени до 2027 година, а заплащането да бъде разсрочено. Президентът Румен Радев поддържа тази договорка и през април прикани депутатите да бързат. Последваха следващи предварителни избори и по този начин решението на Народното събрание се забави до ноември.
Защо тогава се търсят и други самолети
В момента бойната авиация на България разполага с 14 съветски самолети МиГ, от които по-малко от половината летят. Те се поддържат в Русия, което след съветската експанзия в Украйна към този момент е невероятно. Въпреки разискването на вероятно поддържане в Полша, има възможност в околните години България да не бъде в положение да охранява небето си, предизвестява постоянно президентът.

Така служебният министър на защитата Димитър Стоянов стартира да приказва за пазаруване на „ заместващ изтребител “. Той изяснява нуждата с това, че ще има огромен интервал сред края на употребата на руските МиГ-29 и идването на F-16, през който българските Военновъздушни сили няма да могат да правят air policing (охрана на въздушното пространство) и ще би трябвало да се разчита на съдружниците от НАТО. Това се случва и в този момент и самолети на съюзнически страни патрулират над България.

Димитър Стоянов сподели при започване на октомври, че Министерството на защитата търси от четири страни – Швеция, Франция, Съединени американски щати и Израел, като концепцията е да се придобият на лизинг. На 2 ноември Стоянов сподели, че България чака предложения от две от страните без да ги посочва, само че по-рано е казвал, че втората страна е Франция.

Така обществената информация беше, че държавното управление търси самолети втора употреба от Швеция и Франция . Сега се оказва, че става дума единствено за Швеция. Има и друга вест - в изпратеното писмо до Стокхолм въобще не се загатва за самолети втора употреба.

В отговора на парламентарното запитване външният министър Николай Милков написа, че подписаното от Стоянов писмо до шведския му сътрудник е получено в Министерството на външните работи (МВнР) на 6 октомври 2022 година с молба за подпомагане за изпращане по дипломатически път до шведската страна.
Други писма няма
„ Други запитвания и писма по този въпрос посредством Министерство на външните работи към наши сътрудници и съдружници не са постъпвали ", споделя още Милков в отговора си до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев , който е ръководител на комисията по защита в Народното събрание. Според външния министър въпросите по тази тематика би трябвало да се насочат към военното министерство.

Точно това направихме. В четвъртък Свободна Европа изпрати запитване до Министерството на защитата с въпроса „ до кои страни са изпратени питания за обвързващи предложения за придобиването на " промеждутъчен " военен аероплан “. До края на седмицата отговор не беше получен, макар неофициалното заричане за подобен.

В петък Димитър Стоянов сподели пред Народното събрание, че в случай че вторите осем американски самолета дойдат през 2027 година, „ ескадрилата F-16 няма да придобие цялостни оперативни бойни качества до края на 2029-2030 година “.

Той отбрани пред депутатите позицията си, че България се нуждае от „ директна платформа “, с която да охранява въздушното си пространство, защото виталният цикъл на самолетите МиГ-29 няма да доближи до 2029 година
Наистина ли е належащо това
Не всички военни специалисти поддържат мнението на министъра. Според някои от тях, българските Военновъздушни сили нямат потребност от още една платформа и „ заместващ изтребител “, а поддръжката по едно и също време и на " Грипен ", и на F-16 ще изисква доста по-голям бюджет за защита. Чуват се мнения, че пазаруването на " Грипен " се прави в услуга на по-възрастните водачи от базата в Граф Игнатиево , които няма да могат да летят на F-16. Това е базата, в която са служили президентът Радев и назначеният от него министър Стоянов.

„ Нямаме потребност от „ заместващ “ изтребител и няма такова разбиране “, сподели някогашният длъжностен министър на защитата (2014) Велизар Шаламанов , който има опит и като върховен чиновник на НАТО в Брюксел. Според него понятието е измислено „ за да разпратят предложения, да занимават няколко страни с неща, от които не се интересуват ".
Само и единствено да ни предложат да купим още 10 " Грипен " -а, защото толкоз има създадени и чакат в Швеция.Велизар Шаламанов
Шаламанов даже сподели, че дейностите на българското държавно управление се вършат в полза на съответни самолети, които към този момент са създадени и към момента не са продадени. Според него задачата е " единствено и единствено да ни предложат да купим още 10 " Грипен " -а, защото толкоз има създадени и чакат в Швеция и се чудят какво да вършат с тях ”.

„ Това, че ще има 2 години сред излизане от употреба на МиГ-29 и влизане в употреба на F-16, не значи, че за две години ние би трябвало да похарчим милиард и половина за самолети, които по-късно няма да използваме ", сподели Шаламанов.

Шаламанов е склонен с мненията, че всичко се прави в полза на съответни водачи, тъй като няма кой да влага в 4 години образование за F-16 на водачи в предпенсионна възраст.

“Това е казусът и съм сигурен, че Народното събрание ще им заплаща тези пари, с цел да си седят у дома, само че да не саботират защитата на България ”, сподели още Шаламанов.

Генералът от запаса и някогашен боен представител на България в НАТО Съби Събев разяснява, че към този момент е късно за разновидността с " промеждутъчен " аероплан.

„ Ще има разлика от към година, в който интервал ще бъде сериозно за нас. Но за това сме в НАТО, тъй като няма никакъв проблем защитата на нашето въздушно пространство да се поеме от натовски изтребители “, сподели Събев.

„ Ако желаеха това да стане [да има заместващ изтребител], не трябваше толкоз дълго да задържат МиГ-29. А когато имахме опция, трябваше да вземем F-16 втора употреба, както направиха румънците и в този момент нямаше да имаме подобен проблем “, сподели Събев.
Настроенията в базата на президента
За това, че в някогашната база на президента има " бунтовни " настроения, се разбра от на ген. Николай Русев, пълководец на авиобаза „ Граф Игнатиево “, излъчено на 15 октомври

„ Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали съветската техника, да бъдат освободени, с цел да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непристойно държание ", сподели тогава Русев.

" Те [политическото ръководство] могат да не престават с напъните, ние ще ги гледаме от горната страна – това е несериозно. Всички могат да се оправят с американската техника “, сподели още Русев.

Обучението на българските водачи за F-16 в Съединени американски щати трае 3 години. Двама от изпратените 14 водачи бяха върнати в България при започване на тази година, като Министерството на защитата не е съобщило аргументите за спиране на образованието им.

На този декор шведският промишлен колос SAAB дава обещание доставката на Jas 39 Gripen C/D в двугодишен период, като в този период е включено и образованието на водачи и личен състав.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР