От няколко дни в мрежата се обсъжда публикацията на британския

...
От няколко дни в мрежата се обсъжда публикацията на британския
Коментари Харесай

Дъщеря на Назарбаев е изтеглила наз 300 млн. долара от Казахстан

От няколко дни в мрежата се разисква обявата на английския вестник The Telegraph, от която стана известно за новите задгранични активи на Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев, в това число частен аероплан и първокласни недвижими парцели, написа БГНЕС. В публикацията се приказва и за изтеглянето на повече от $300 милиона от Казахстан.

Оказа се, че още през 2006 година дъщерята на политика е получила $325 млн., съгласно нея, от продажба на дялове в избран бизнес – $312 млн от тях е изтеглила от страната, защото считала, че е рисково да ги остави в нея. Тя показа това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ сътвори фондация в Лихтенщайн. За какъв бизнес става въпрос, в публикацията не се прецизира. В Казахстан Алия е известна на първо място като общественичка и ръководителка на разнообразни арт фондации.

Финансовите афери на Алия Назарбаева станаха известни поради спора й с двама някогашни финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинявания в непочтеност и скрит план за машинация, само че най-после делото бе уредено с конфиденциално съглашение.

След изтеглянето на средствата, съгласно The Telegraph, Назарбаева е купила имение в влиятелния квартал Хайгейт в Лондон за съвсем $12 млн, къща в Дубай за $14 млн и аероплан Bombardier Challenger за съвсем $24,5 млн, както и 51% дял в швейцарската банка CBHBank за $108 милиона. Жената се сдобила и с недвижими парцели в Лондон, с цел да получи английско поданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Англия. Така огромната щерка на Назарбаев Дарига и синът й Нурали Алиев имат недвижими парцели на стойност над $100 млн. През 2019 година парцелът беше иззет, откакто английските управляващи сметнаха, че къщите са закупени с незаконни доходи на Рахат Алиев, някогашният брачен партньор на Дарига. По-късно обаче карцерът беше анулиран. Според The Times Дарига Назарбаева има и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.
В началото на тази година Казахстан попадна в центъра на международните медии поради митингите и протестите, които се надигнаха в страната след повишаването на горивата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР