От няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме как навън

...
От няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме как навън
Коментари Харесай

8 трика срещу подхлъзване на леда през зимата

От няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме по какъв начин на открито светът се трансформира в снежна приказка. След това обаче излизаме, навлечени с шапка, шал, ръкавици и здрави ботуши. Чак тогава разбираме, че тази снежна приказка не е писана от Братя Грим, а по-скоро от Стивън Кинг.
Зад всеки завой ни чака предизвикателство, което да преодолеем. Най-често това е заледеният сняг, плочките, по които се пързаляме като че ли с шейна, или пък стъпалата в градския превоз, които са по-хлъзгави от всичко изброено.
За да се предпазите от нежелано рухване, което може да е съпроводено от строшаване я на ръка, я на крайник, не бързайте да нахлузвате ските.
1. Уверете се, че обувките ви не са изцяло нови
Ако са, че подметката им не е напълно фина и няма никакво противодействие против снега. За предпочитане е към този момент да сте ги носили, освен това на неравномерен терен, с цел да ги “закалите ”. Ако въпреки всичко се постанова да излезе с новите си обувки, обработете подметките леко с груба шкурка. Така няма елементарно да се пързалят по снега. Но внимавайте да не ги изтъните прекомерно доста и да съсипете обувките.
2. Направи си самичък
Друг вид, в случай че ботушите ви са ниски и нямат грайфери, е да създадете сходство на такива. За задачата ще ви е небходимо макетно ножче или ножче за бръснене.

Вземете острия предмет и с него издълбайте няколко отвесни и хоризонтални линии по подметката. Така ще ѝ придадете в допълнение противодействие. Това обаче е прецизна работа за хора със постоянни ръце, другояче крие заплаха от продупчване на подметката.

3. Лепило и пясък
Намажете подметката си с бързосъхнещо лепило и върху него сложете дребен пясък. Изчакайте да се залепи добре. След това може да повторите още няколко пъти, с цел да се образува хубаво покритие. Не прекалявайте, с цел да ви е комфортно да ходите.
Не всеки обаче може да откри пясък в разгара на зимата. Не бързайте да ровите в саксиите, а използвайте сол или захар. В този случай несъмнено ще би трябвало да нанасяте пласт върху пласт, тъй като гранулките им са по-ситни.
Ако подметката ви е “залепена ” с нея, шансът да се подхлъзнете е доста дребен. Това обаче ще трае няколко дни в най-хубавия случай. След това ще би трябвало да повторите процедурата.
4. Лак за коса
Дамите могат да напръскат подметките си с лак за коса. След това деликатно изчакайте да изсъхнат. Напръскайте ги най-малко още 2 пъти и може да излизате на открито. Ефектът от лака не е дългогодишен. Ще можете да ходите по леда единствено няколко часа. След това би трябвало да напръскате още веднъж.
5. Течни вериги за гуми
Шофьорите могат да се възползват от течните вериги за автогуми. Вместо да ги употребяват за колата си, дано напръскат с тях подметките на ботушите си. Течните вериги съдържат специфичен тип смола, която полепва по повърхността и защищава от хлъзгане
Цената на тези спрейове е към 20 лева От подметката обаче зависи какъв брой дейно ще полепне смолата.

6. Плат или гъба
Друг вид е да употребявате вълнен плат или огромна гъба за миене на съдове. Този материал няма да разреши на подметките ви да се хлъзгат. Затова изрежете нужната форма и я залепете на ботушите си. Така обувките ще имат по-голямо противодействие против леда и снега.

7. Лейкопласт
Може да се доверите и на един от най-традиционните способи, а точно облепването с пластир. Изберете обаче елементарния, който е неравен, а не някой безценен, който е напълно равен и няма да ви свърши никаква работа.
8. Протектори
Ако не сте от най-сръчните, си купете протектори срещу пързаляне.
Те имат железни шипове, които ще ви разрешат самоуверено да стъпвате на открито
Слагат се елементарно на обувките, пък и цената не е висока - 10-20 лева Друг вид са стикерите срещу пързаляне, които елементарно ще намерите онлайн. Те са по-евтини, само че не толкоз ефикасни. В последна сметка постоянно можете да посетите обущаря си - той знае какво да прави.


Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР