От няколко часа на практика всички български медии съобщават, че

...
От няколко часа на практика всички български медии съобщават, че
Коментари Харесай

За първи път полярно сияние в България. През следващите 4-5 години се очакват още много други подобни явления

От няколко часа на процедура всички български медии оповестяват, че България за пръв път става очевидец на „ полярно зарево “, което е типично най-много за полюсите на нашата планета, и разгласиха голям брой фотоси на това хубав и забавно събитие. Само че това е симптом на извънредно мощна геомагнитна стихия, която оказва въздействие освен на връзките, само че и на самочувствието и тонуса на хората, като при някои от тях неразположението от мощната геомагнитна стихия е извънредно мощно и те мъчно се концентрират.

Интересно е, че сиянието е видяно в Румъния. Унгария и Украйна. Само че в Украйна това „ Северно зарево “ е следено в нощта на 5-ти ноември, а в Румъния и България най-силното зарево е следено по-късно поради въртенето на Земята и при нас заредените коронарната маса от Слънцето идва и ни удря напълно малко по-късно.

Отново да напомним, че магнитните стихии въздействат на човешкия организъм – най-много на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, нараснала натегнатост, бодърствуване. Не можем да се предпазим, тъй като магнитното поле е на всички места. Един от методите да понижим въздействието на разстройване е да седим повече вътре в здания, които имат железобетонни структури.

По принцип Северното зарево и неговите превъзходни линии светлина постоянно са очаровали човечеството. Това естествено събитие, което се получава при взаимоотношението на слънчевите частици с нашата атмосфера и е едно от най-впечатляващите в света. През идващите няколко години ще се следи увеличение на тези феномени. Ето за какво.

Как се образуват полярните сияния?

Слънцето непрекъснато изпуска заредени частици, най-вече електрони и протони, в потока на слънчевия вятър. Тези частици се изхвърлят по време на слънчеви изригвания или естествен безоблачен вятър. Те пътуват в пространството и някои от тях в последна сметка доближават Земята (средно след един до три дни). След това тези заредени частици се сблъскват с магнитното поле на планетата. Линиите на това магнитно поле ги насочват към полюсите.

Веднъж попаднали в горните пластове на земната атмосфера, тези частици взаимодействат с наличните там атоми и молекули, основно О2 и азот. В резултат на взаимоотношението електроните в тези атоми и молекули се възбуждат. Когато възбудените електрони се върнат в главното си положение, те излъчват сила под формата на светлина. Тази светлина се вижда като цветни линии в небето и основава северното зарево.

Различните цветове на полярното зарево са резултат от взаимоотношението с избрани атоми и молекули. Така да вземем за пример възбуденият О2 излъчва зелена и алена светлина, а възбуденият азот – виолетова и синя светлина. По този метод интензивността на северното зарево е тясно обвързвана със слънчевата интензивност.

Слънчевата интензивност се покачва

След слънчевия най-малко през декември 2019 година Слънцето става по-активно. Този интервал е прочут като „ сезон на полярното зарево “. Той дава обещание да бъде изключително зрелищен, защото Слънцето се доближава към своя безоблачен най-много – най-високата точка на почти единадесетгодишния безоблачен цикъл.

Смята се, че идващият безоблачен най-много ще настъпи през 2025 година Въпреки това към момента има известна неустановеност. Въз основа на исторически данни, настоящи статистически данни и модели на слънчевата динамичност учените предвиждат, че идващият най-много може да настъпи още в края на 2023 година и вероятно сред януари и октомври 2024 година

Освен това актуалният безоблачен цикъл се класифицира като „ сдържан “. Това значи, че броят на слънчевите петна е по-висок, в сравнение с през предходния безоблачен цикъл, само че по-нисък, в сравнение с през предходните цикли. Тази подредба е чудесна вест за феновете на полярните сияния, защото умерените слънчеви цикли нормално водят до продължителни слънчеви максимуми с дълготрайност към две години, както и до подема на интензивността. След максимума най-активните райони в действителност се реалокират по-близо до слънчевия екватор, което усилва вероятността от мощни слънчеви изригвания, които могат да провокират полярни сияния. Тези два фактора значат, че идващите четири до пет години ще бъдат удобни за наблюдения на полярни сияния.

Но щом още в този момент ги следим в България, геомагнитната стихия очевидно е от високо равнище и нормално се смята, че е към този момент почнала и ще доближи своя най-много през идващите от два до три дни.

На уеб страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките ежедневно се разгласяват данни за геомагнитната интензивност по нашите географски ширини. За през вчерашния ден, 5 ноември е регистрирана магнитна стихия като най-високата й степен часовете привечер е била 7,33 по канара от 0 до 9.

България

Посещението на уеб страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география ни демонстрира коефициента Kp за месеца:

Понякога има и наследник цвят, като той е прогнозата за идващите дни:

Вдясно на това изображение напълно ясно се споделя, че цветовата канара значи следното: При коефициент Кр <4 (зелен цвят) имаме умерено магнитно поле, при Кр над 4 и под 5 (жълт цвят) геомагнитното поле е интензивно и при Кр 5 и нагоре е налице магнитна стихия:

Институтът дава и по-подробни данни във тип на таблици. Ето какъв е коефициентът Кр за миналите 12 часа:

А ето каква е прогнозата за идващите 6 часа:

Очевидно всичко е в алено, което значи магнитна стихия.

Националният институт по геофизика, геодезия и география дава пояснение, че Планетарният Kp показател е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 според от смутеността на полето. Ние се намираме над междинното равнище.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР