От НСИ променита данните си за ръста на брутния вътрешен

...
От НСИ променита данните си за ръста на брутния вътрешен
Коментари Харесай

НСИ коририга данните си за БВП

От Национален статистически институт променита данните си за растежа на брутния вътрешен артикул за четвъртото тримесечие на 2019 година. С което действително потвърдиха изказванията, че в началото са подали неверна информация. От 3,5% прогнозата е понижена на 3,1 на 100, стана ясно от думите на ръководителя а Национален статистически институт Сергей Цветарски на конференция през днешния ден.
Преди две седмици, обаче, националната статистика оповести, че чака растеж на Брутният вътрешен продукт на годишна база в размер на 3,5%, от Българска социалистическа партия разясниха, че властта в действителност подава некоретни данни поради условията на Европейската комисия. Днес от Национален статистически институт настояват, че тогава са подали планирани експресни данни, които към този момент са преизчислени.
Досега стаситскита не е правила сходна промяна на планирани данни, което още един път потвърждава изказванията на Българска социалистическа партия, че съзнателно числата са били повишени.
През четвъртото тримесечие на 2019 година по отношение на предходното растежът е бил 0,8%, настояват от Национален статистически институт. За цялата предходна година се регистрира растеж от 3,4%. Това е доста под предстоящите 3,7% от Европейската комисия в зимната и макроикономическа прогноза за България.
От днешните данни на Национален статистически институт се вижда, че е направена проверка обратно за 2019 година, като растежите за предходните три тримесечия също са изменени. През първото има проверка нагоре с 0,3 процентни пункта, за второто - съвсем без смяна, а за третото - понижение с 0,3 процентни пункта.
Страната надписва растежа на Брутният вътрешен продукт през манипулиране на данните за вноса, разгласи преди дни Румен Гечев от Българска социалистическа партия. По думите му Национален статистически институт и Агенция " Митници " не са отчели 3 милиарда евро от импорт на нефтени артикули от Русия и по този начин статистически се " помпа " износът. Оттам, съгласно социалистите, идва по-високото повишаване на Брутният вътрешен продукт. От Национален статистически институт и Митниците дадоха отговор, че операции няма, а нормално разминаване в подаването на декларациите на вносителите на някои борсови артикули, измежду които е нефтът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР