От новите участници с конкурентна цена може най-вероятно да се

...
От новите участници с конкурентна цена може най-вероятно да се
Коментари Харесай

Правителството задвижи военните проекти за нови самолети и бронирани машини

От новите участници с конкурентна цена може най-вероятно да се включи само Израел, които неотдавна подписаха договорка за 12 броя F-16 с Хърватия на стойност към 500 млн. щатски $. Управляващите от ГЕРБ също неведнъж са проявявали афинитет към този вид изтребители

Още по тематиката
Армия в бъдеще време

Модернизацията на въоръжените сили сякаш потегля отново, само че с изменени цели
13 апр 2018
Превъоръжаване по български

Пари за нищо
17 ное 2017
F-16 влиза назад в играта

След като Съединени американски щати са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща най-малко с година обратно
29 сеп 2017
Политикономика на въоръжаването

Трите мегапроекта за рационализация на армията ни стават пленник на комплицирани външнополитически салда
1 сеп 2017
НАТО козирува на Тръмп

Дебютът на американския президент в алианса е индикация, че Съединени американски щати не загърбва съдружниците си, само че при някои условия с милиардна цена
26 май 2017
Брони за милиони

Без доста звук върви подготовката за закупуване на бронирани машини за пехотата за 1.2 милиарда лева
1 апр 2017 След няколко месеца процедурни отлагания Министерският съвет най-сетне придвижи към Народното събрание обновените два плана за превъоръжаване на армията. Става дума за стратегиите за придобиване на нов вид западен изтребител и за нов вид бойни машини за пехотата. Вторият план измести предходния приоритет на армията, обвързван с придобиването на два модулни патрулни кораба на стойност 820 млн. лева, защото всички евентуални реализатори се отхвърлиха, в това число предизвестеният любимец - корабостроителница " Делфин ".

При днешното гласоподаване на Министерски съвет е решен процедурният въпрос с начисляването на Данък добавена стойност на военните планове, за който преди време сигнализира военният министър Каракачанов. Така за плановете чисто официално се отпускат 20% повече средства – 1.8 милиарда лева за самолети и 1.46 милиарда за бронетранспортьори. В последна сметка обаче сумите, които бяха запланувани за двата военни плана до момента, остават непроменени – надлежно 1.5 милиарда и 1.22 милиарда лева Според изказванията на военния министър смяната се прави, защото при предходния опит за задвижване на военната рационализация финансовото министерство е желало да приспадне косвения налог, което е минирало процедурата.

Следващата стъпка ще бъде гласуването на двете военни стратегии в Народното събрание. Инвестиционният план " Придобиване на нов вид военен аероплан " планува придобиването на 16 самолета на два стадия. Настоящото финансиране е единствено за първия от тях, като в него би трябвало да бъдат купени не по-малко от осем изтребителя. Средствата са предопределени за самите летателни апарати, приспособленията за наземното им обслужване, за подготовка на водачите и механиците, въоръжение и логистична поддръжка за интервал от 3 години.

Според министър Каракачанов в актуалната процедура ще бъдат позволени шест страни – досегашните три участника (Швеция с нови Gripen, Португалия с F-16 втора употреба и Италия с използвани Eurofighter Tranche 1) плюс Израел с реновирани F-16, Франция с нови Rafale и Германия с нови Eurofighter. От новите участници с конкурентна цена може най-вероятно да се включи само Израел, които неотдавна подписаха договорка за 12 машини с Хърватия на стойност към 500 млн. щатски $.

Проектът за бойната машина на пехотата планува придобиване на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, на системи и в допълнение съоръжение, както и образование на състава. Той би трябвало да бъде осъществен в границите на 12 години след подписване на договорката. До момента се знае, че деклариралите интерес компании са мултинационалната General Dynamics Land Systems – MOWAG, френската NEXTER Group, финландската Patria, немската Rheinmetall Defence AG, щатската TEXTRON, италианската Iveco-Leonardo Defence Systems, немската Krauss-Maffei Wegman GmbH, както и турските компании OTOKAR и FNSS. Важните елементи тук са задължението за локално произвеждане на машините, което да резервира част от отпуснатите средства в локалната стопанска система, а също по този начин и условията към товароподемността на машината, броя на колелата, равнището на балистичната отбрана и възможната опция бронетранспортьора да може да плава. Всеки от тези критерии би могъл да облагодетелства или да дискриминира даден участник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР