От Николай Чапански Всяка година в средата на лятото село

...
От Николай Чапански Всяка година в средата на лятото село
Коментари Харесай

Дорково става Малката Копривщица за 3 дни

От Николай Чапански

Всяка година в средата на лятото село Дорково, община Ракитово, се трансформира в царство на изворния фолклор и събира хиляди реализатори от разнообразни райони на страната. Единственото село в България, в което от 23 години се организира Международен фестивал за достоверен фолклор и е включен в културния календар на Министерството на културата, като едно от значимите събития с над 2000 участници и близо десетхилядна аудитория за трите фестивални дни. Наричат Дорково още „ Малката Копривщица “, тъй като на сцената му могат да се видят позабравени традиции и ритуали, да се чуят остарели песни.

От 2004 година ръководител на организационния комитет е кметът на селото Николай Ковачев, който всяка година приема драговолно организацията на фестивала дружно с екипа на читалище „ Св. св. Кирил и Методий “, което е на 102 години.

Фестивалът тази година ще се организира на 30, 31 юли и 1 август. Участващите групи и ансамбли ще бъдат редуцирани до 65, а интернационалните сформира ще бъдат единствено два - от Сърбия и Хърватия. Българските групи са от Силистра, Пловдив, Благоевград, Софийско, Смолянско и най-вече от Пазарджишка област.

Кметът се надява, че идната година дорковският фестивал ще си върне целия искра в цялостен формат, и се извинява на десетките групи, на които са отказали регистрация за присъединяване поради пандемията. Миналата година събитието се организира виртуално.

Най-голямата горделивост на Дорково са отбор „ Овчарска ария “, групата за достоверни арменски песни „ Фантъна “ и танцова групировка „ Цепина “. Тази година е юбилейна за ансамбъла, учреден преди 50 година от Васил Кривошийски и Щерю Дузов. Ансамбълът е притежател на огромната премия от фестивала „ Златна секира “ в град Закопане, Полша, през 1989 година, имал е десетки интернационалните участия във Франция, Сърбия и Хърватия.

Днес ансамбълът е подмладен с ново потомство артисти, танцьори и музиканти с началник Йордан Зеленгоров, които са подготвили специфична стратегия за откриването на 30 юли. Тогава ще се показват и двата непознати състава, след което ще се завие обичайното трикатово хоро. Концертните стратегии на българските групи ще са в събота и неделя на 31 юли и на 1 август. Тази година фестивалът се организира под патронажа на президента Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР