От незапомнени времена този колоритен, самобитен и красив празник Трифон

...
От незапомнени времена този колоритен, самобитен и красив празник Трифон
Коментари Харесай

Жители и гости на Вършец пиха от виното на кмета на Трифон Зарезан

От незапомнени времена този живописен, саморасъл и хубав празник Трифон Зарезан е влезнал в бита на народа ни. В никоя друга страна не се означават подобен ден, подбуден от любовта към лозовите насаждения и виното. С него при започване на февруари се открива стопанската година в лозята с първата работа в тях – резитбата.
Празникът Трифон Зарезан се отбелязва във Вършец от дълги години без спиране, постоянно е предстоящ с неспокойствие и е обичан от млади и остарели. И тази година на 14 февруари, Денят на лозаря и винаря оживи с песни, танци и весeлие площада пред постройката на общината.
Кметът инж. Иван Лазаров, който е един от най-хубавите винопроизводители в района, енорийският свешеник на Вършец свещеноиконом Петко Балджиев и царят на лозята Янчо Иванов заразяха алегорично лозата, посадената пред постройката на общината особено за ритуала.
"На днешния ден – деня на лозаря и винаря, православната ни черква уважава паметта на Св. Великомъченик Трифон, или както ние го назоваваме – Трифон Зарезан. Днес ние ритуално зарязваме лозата и я поливаме с вино, с цел да е богата и качествена реколтата. Аз знам,че доста фамилии в нашата община създават домашни виновност и се гордеят с тях. На всички присъстващи поисквам здраве, доста грозде в лозята, хубаво вино в бъчвите и положително въодушевление. Успешна година и благодат на всички аграрни производители! Да са живи и здрави именниците! ", сподели кметът – хазаин на празника.
"Младите хора да не се опасяват от труда и да поемат по нашия път. Да се умножат лозята, да се създава домашно вино и ракия, тъй като българинът по този начин е привикнал от край време– с домашно винце и ракийка да подслажда и тъгите, и насладите в живота си ", прикани 77-годишният цар на лозята дядо Янчо, дълготраен лозар и производител на домашно вино.
В обичайния конкурс "Най-добър производител на домашно вино " тази година бяха показани рекорден брой проби – общо 43, като кандидатите при алените виновност бяха 27, а при белите - 16. След дегустация на място и попълване на оценъчни карти със специфични критерии, жури в състав: инж. агр. Георги Аврамов - ръководител и членове - инж. агр. Радослав Радков и Михаил Лазаров, дефинира спечелилите.
Призьор при алените виновност стана Ивайло Костов от с. Горна Бела речка, а негови подгласници – Димитър Иванов и Иво Петров от Вършец. В категорията за най-хубаво домашно бяло вино първото място завоюва Димитър Иванов, второ – Иван Димитров и трето – Николай Павлов и тримата от Вършец. Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец.
Празникът продължи с осъществяванията на училищен духов оркестър „ Дефилир “ с началник Николай Пеев, на девойките и момчетата от танцов състав „ Северняче “ при СУ „ Иван Вазов” с хореограф Невена Стоянова, на певческа група „ Детелина” към Клуб на пенсионера „ Козница” - Вършец с началник Венка Методиева.
От бурето на централния площад се леешe руйно вино - лично произвеждане, предоставено гратис от кмета на общината инж.Иван Лазаров, а веселието и положителното въодушевление се допълваха от ароматно ухаещата скара, от другарските диалози и закачки, от наздравиците за добър благодат през тази година, и да е все по този начин жив майсторлъкът на локалните винопроизводители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР