От неправителствената организаци - фондация Антикорупционен фонд поискаха от президента

...
От неправителствената организаци - фондация Антикорупционен фонд поискаха от президента
Коментари Харесай

Организация поиска президентът Румен Радев да наложи вето върху антикорупционния закон

От неправителствената организаци - фондация " Антикорупционен фонд " желаеха от президента Румен Радев да наложи несъгласие на новоприетия Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Още преди да бъде гласуван на второ четене, президентът разгласи, че ще върне плана, тъй като с измененията няма да се стигне до откриване на корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възвръща справедливостта в обществото посредством лишаване на нелегално добито имущество, без да подчертава на наказателното гонене.

От последния брой на Държавен вестник от 29-ти декември се вижда, че промените не са обнародвани. Проектът на ръководещите беше признат в последните дни на Народното събрание преди коледната почивка. Още като план той беше подложен на критика от разнообразни неправителствени организации.

В него се планува още основаването на нов орган, който да сплоти комисията за спор на ползи, за лишаване на имущество, сметната палата и дирекцията за битка с корупцията в ДАНС. С признатите сред първо и второ четене промени, беше записано и че новото звено ще може да желае подслушване.

От фондацията приканват за несъгласие, тъй като със закона се основава самоцелното нов орган, без гаранции за неговата самостоятелност от политическо въздействие и обществена отчетност и без гаранции за съществени права и свободи на жителите.

От организацията оспорват механичното обединение на прекомерно разнообразни по функционалности и действия и органи, някой от които през годините са потвърдили своята неефективност. Според тях проблем е и в избора на ръководител и членове на комисията с нормално болшинство, тъй като то дава на ръководещото болшинство цялостна доминация в органа, което пък основават условия за централизация и корист с власт.

Проблематични, съгласно " Антикорупционния фонд ", са неналичието на отбраната за жителите и организациите, които желаят да спомагат на новия антикорупционен орган, процедурата за попълването и подаването на имуществените заявления, тъй като не е ефикасна, тази за лишаване на нелегално добитото имущество пък е оценена като несъвършена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР