От най-старите китайски писмени документи става ясно, че в Китай

...
От най-старите китайски писмени документи става ясно, че в Китай
Коментари Харесай

Чаят от древността до днес

От най-старите китайски писмени документи излиза наяве, че в Китай чаят е бил употребен като лечебно средство още през 2700 година пр.н.е. Будистките монаси култивират чаеното растение в манастирските градини и популяризират чайната просвета в Китай, Тибет, Индия и Япония.

През 14 век по пътя на коприната в Европа идват първите новини за екзотичната напитка. Португалците, които имат на-добрите кораби и са способни търговци, доставят първите товари с чаено растение в Лисабон.

Първите колета с чай идват в Англия едвам през 1652–1654 година. Тогава чаят е бил необичайност, екзотична стока, налична единствено за благородниците и богатите търговци.

Чаеното растение е постоянно зелен шубрак или дръвче. Последователно подредените листа са продълговато-яйцевидни, заострени и тънко назъбени. Цветовете са бели, с пет листчета и прелестен мирис. Плодовете са триръбести. Чаеното растение се нуждае от екваториален или субтропичен климат, ето за какво вирее до 2100 метра над морско ниво.

Повечето експерти по чая избират типа Camelia sinesis. Малко са тези, които знаят, че зеленият чай произлиза най-вече от този тип, както и от вида C. japonica в Япония.

Според качеството си и страната, от която идва, зеленият чай се добива от събрани и изсушени листа. Обичайният индустриален развой е по този начин наречено парене, при което прясно откъснатите листа се третират за малко време с пара и по-късно се сушат.

 Чай

Листата се събират в разнообразни стадии на развиване и в разнообразни сезони, което въздейства върху наличието на кофеин, съотношението на дейните съставки и аромата.

Емпирично най-известните и потвърдени от научни проучвания лечебни дейности се отнасят единствено за зеления чай.

Съвременните научни резултати демонстрират, че зеленият чай има редица лечебни дейности, в това число и свойството да защищава от ракови заболявания.

Интересен факт е, че античните култури на Китай и Индия са „ познавали ” доста специфична светлинна сила, наречена Ци. Приемали са, че тази сила се съдържа във всички естествени субстанции и има лечебна мощ.

Днес модерната физика е по следите на тези финоматериални сили, известни още като биофотони. Енергията, предавана от клетките, евентуално е виновна и за целебните качества, които имат дейните съставки на чая.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР