От Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България разпространиха становище

...
От Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България разпространиха становище
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари искат направленията за COVID-тестовете за да се назначават по 2 симптома

От Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България разпространиха мнение oтносно Проект на Договор за изменение и допълнение на Национален рамков контракт за медицинските действия за 2020 – 2022 година сред Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз, препоръчан от НЗОК, касаещ условия, критерии и ред за назначение на диагностични проби (PCR) за определяне на зараза с КОВИД-19 при пациенти с прояви на болестта.

Публикуваме позицията без редакторска интервенция:

Уважаеми доктор Маджаров,
Благодарим за предоставената опция да обсъдим Проекта и предлагаме да предоставите публично този документ на НЗОК и Министерство на здравеопазването.

В Проекта са заложени изискуеми критерии за назначение на тест (вариант 2) от наше писмо с оферти от 28 август и следващо с изх. номер от 14 октомври, чийто брой е повишен от 4 (които подлежат на обсъждане) на 5 от изброени 7, един от които-пулсоксиметрия, може да се извърши само в случай че е обезпечена опция и пациентът е в кабинета на лекаря, което не е целесъобразно в актуалните условия на зараза.

Нашето предложение бе направено в началото и още веднъж съгласно интервал, в който обстановката бе радикално друга, както и добитият личен опит доста по-малък. Бързата и внезапна смяна в обстановката обаче постанова преосмисляне на посочения метод. Тя докара до струпване на личен опит, само че и до доста нараснало натоварване на системата на опазването на здравето, което се отнася за всички нейни елементи.

Като илюстрация в графиката се ползват данни за доказани, нови за деня и дейни случаи на КОВИД-19 за датите 28 август, 14 октомври и 5 ноември.



Преосмислянето на метода е в сходство с рекомендациите на European Centre for Disease Prevention and Control, които гласят:

- „ Стратегиите за тестване следва да бъдат гъвкави и бързо приспособими към измененията според от локалната епидемиология, предаване, динамичност на популацията и запаси.

- В идеалния случай всички хора със признаци на COVID-19 би трябвало да бъдат тествани допустимо най-скоро след появяването на признаците. Това изисква елементарен достъп до тестване за всички, в това число за чужденци. Времето за тестване би трябвало да се сведе до най-малко, хората с позитивни резултати би трябвало да се изолират и навреме да се прави следене на контактите, като се подсигурява, че всички близки контакти са тествани, без значение от признаците.

- Всички пациенти с остри респираторни признаци в лечебни заведения и други здравни заведения и всички проби от следените в първичните здравни грижи би трябвало да бъдат тествани за SARS-CoV-2 и грип по време на грипния сезон, с цел да се наблюдават заболеваемостта и трендовете във времето. “

„ Ролята на ОПЛ за управление на разпространяването на COVID-19 в общността е значима, тъй като те имат основна роля при тестването за SARS-CoV-2 и следене на контактите; ОПЛ могат да решат дали евентуалните случаи, които виждат, да се тестват за SARS-CoV-2 и да предизвикват следене на контактните посредством локалните органи за публичното опазване на здравето [33]. В изискванията на общността/първичната здравна помощ, тестването би трябвало да бъде разширено по този начин, че да обхване всички или множеството от пациентите, които демонстрират признаци на остри респираторни инфекции, съвместими с COVID-19, в това число през зимния сезон на нараснала инфекциозна респираторна болест. “

Считаме, че скъсено време за тестване (улеснен достъп и бърз резултат-при антигенните тестове) и обгръщане на допустимо максимален брой хора със признаци (ниска цена, опция за осъществяване във всяка лаборатория) ще докара до по-бързо и обхватно диагностициране и карантиниране на инфектираните, което ще забави темпа на разпространяване на инфекцията като по този метод ще понижи прилива на пациенти и към болничните лечебни заведения.

Освен това, приемането на резултат от тестването в границите на половин час ще отстрани 24 до 48 часово закъснение на хоспитализация в случай че се постанова такава. Това са преимуществата от използването на „ бързите “ антигенни проби.

Това не анулира използването на PCR, само че като потвърждаващ тест в избрани случаи: негативен АГ тест при съществуване на признаци, които не престават по-дълго време или се утежняват.

Данните към 05 ноември сочат, че 7.7% от заболелите (активни) са приети в болница. Останалите 92.3% се лекуват и наблюдават от ОПЛ. От лични наблюдения на този огромен брой заболели (активни), които не са приети в болница се убедихме, че нормално ранните прояви на КОВИД-19 при преобладаващия брой пациенти се съставляват от най-често от 2 или три признака.

Според европейския CDC признаците са: кашлица, тресчица, възпалено гърло, миалгия и изнемощялост, затруднено дишане, диария, гадене и повръщане, загуба на усет и/или аромат. Ние бихме добавили и болежка в гърдите и главоболие. Резултатът от рентгенография, доказваща суспектна за КОВИД-19 пневмония, както и анамнеза за контакт с потвърдено възпален с КОВИД-19 са независими критерии и съображение за тестване.

Въз основа на казаното до тук предлагаме:

- Да се одобри в началото проучване с АГ тест за доказване на зараза със SARS-CoV- 2.

- Положителният резултат от теста да бъде съображение за слагане под карантина или хоспитализация според от тежестта на болестта.

- Антигенните проби се правят най-много до 4-я ден от появяването на признаците.

- Тест се назначава при съществуване на 2 от изброените:

1. Новопоявила се температура
2. Новопоявила се кашлица, най-вече суха
3. Новопоявила се изнемощялост
4. Новопоявили се загуба на усет и/или подушване
5. Новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух
6. Миалгия
7. Главоболие
8. Диария
9. Гадене и повръщане
10. Гърлобол
11. Кислородно засищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при извършена
пулсоксиметрия в случай че има такава опция

Намаленият брой на изискуеми признаци и увеличеният им брой ще докара до по-голям обсег и разкриване на инфектирани с КОВИД-19, навременно слагане под карантина, както и лекуване, с следващо понижаване на скоростта на разпространяване на инфекцията и понижаване на товара изключително върху болничната помощ.

- Критерии като само съображение за назначение на тест:

1. Пневмония, суспектна за КОВИД-19, потвърдена с изразителен способ на проучване.
2. Контакт с потвърдено инфектирано със SARS-CoV-2 лице при поява на най-малко един признак от гореописаните.

- PCR се назначава:

При негативен АГ тест, само че при съществуване на признаци, които могат да бъдат свързани с КОВИД- 19 и които не се редуцират, утежняват се или се усилва броят им. АГ (антигенен тест) тест или PCR могат да се назначават от ОПЛ, както и от всеки доктор, който има подписан контракт с НЗОК.

- Средствата за назначение на PCR и АГ тест не подлежат на лимитиране и са отвън по този начин наречения Регулативен стандарт на ОПЛ. Считаме, че отвън този стандарт би трябвало да бъдат и следните проучвания: СУЕ, CRP, рентгенография на бял дроб. Важи за интервала на епидемията.

Ако не се схване рационалната концепция за въвеждане антигенните проби, то препоръчаните правила с дребна промяна в периодите за назначение могат да се приложат към PCR тестванията.

- УНК номерът, евентуално въведен с оглед предварителна защита на нарушавания при осъществяването на назначените проби, в действителност би основал усложнения изключително при някои избрани групи от популацията (възрастни, с нарушено зрение и слух, живеещи сами, неграмотни).

Трудно е да се продиктуват 12 или повече числа и букви и да бъдат правилно записани, доста хора не употребяват смарт телефони и други Като цяло се усложнява процедурата. Би било подходящо да се реши съотношението полза/създадени неудобства в този случай.

- Считаме за подходящо в НРД да бъде написана опцията да бъдат назначавани съответните проби (PCR, антигенни), да се уточни кой ги назначава, както и да се разпише, че не са лимитирани. Критериите, по които ще се назначават, е по- рационално да се вкарват като напътствие, направено сред Министерство на здравеопазването, БЛС и НЗОК. Това би дало опция за еластичност и експедитивност при възможни налагани от развиването на епидемията промени.

- Срок на годност на направлението за тестване- 3 дни. Заявяваме, че актуалните оферти, са резултат от внезапната смяна в обстановка,натрупан личен опит и преосмисляне и са водени само и единствено от желанието за успеваемост и резултатност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР