От Национално сдружение на българските лозари“ бихме искали да ви

...
От Национално сдружение на българските лозари“ бихме искали да ви
Коментари Харесай

Национален протест на лозарите

От „ Национално съдружие на българските лозари “ бихме желали да ви осведомяваме, че наши членове от цялата страна ще блокират с трактори и коли значими пътни артерии на страната в региона на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. 

Мероприятието ще се състои на 25.02.2022 година (петък) и ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 ч.

На всяка една от посочените местоположения за осъществяване се чака да участват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила.

Монтана – тел. за връзка (Калин Иванов – 0896 37 77 47)
Място: Кръгово кръстовище на входа на гр. Монтана (до МБАЛ “Сити Клиник – Свети Георги ”)

Пловдив – тел. за връзка (Милко Янев – 0888 703 680)
Място: На 6-ти километър на кръговото на Пазарджишко шосе

Плевен – тел. за връзка (Албена Симеонова – 0878 215 266)
Място: Детелината в сектора Долни Дъбник – Ясен (на John Deere), път Е83

Поморие – тел. за връзка (Киряк Ралев – 0877 455 808)
Място: На изхода на гр. Поморие в посока гр. Слънчев Бряг, път Е87

Харманли – тел. за връзка (Свилен Георгиев – 0898 511 939)
Място: Преди разклона за гр. Хасково и гр. Симеоновград, път Е80

Целта на мероприятието е гледище към ръководещите в лицето на МЗм и Народно събрание да извърнат внимание на лозарския бранш у нас, който през последните години претърпява един от най-тежките си интервали.

За разлика от други браншове ние не получаваме подкрепяне нито за торове, нито за препарати за растителна отбрана. След редица срещи сред представители на нашето съдружие и лица от МЗм ни бе дадено финансова помощ през 2022 година в размер на 30 млн. лева за винени лозя и 2.5 млн. лева за десертни лозя, което заричане не бе спазено.

Гръмките изказвания по време на съдружните договаряния сред четирите ръководещи сега партии, в които наши представители също взеха присъединяване, че ще има смяна и всички ръководители на организации ще бъдат избирани обществено, транспарантно и с конкурс, още веднъж потънаха в нищото.

Конкретни настоявания:

– Субсидирането на българските лозари с 300лв./дка за действително отгледано лозе;

– Смяна на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация на лозата и виното, Красимир Коев, и осъществяване на транспарантен конкурс при избора на нов изпълнителен директор;

Отново бихме желали да напомним, че България е последна в Европейски Съюз по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в Европейски Съюз дотациите доближават 200-300 евро/декар годишно. Това слага българските лозари в извънредно неконкурентно състояние, имайки поради един от главните правила на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули и услуги.

Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския бранш у нас, имаме отговорността и задължението да пазиме ползите на нашите членове и всеки лозар в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР