От Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) апелират президентът Румен Радев

...
От Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) апелират президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Националната асоциация Българско Черноморие гневни заради забавен указ след референдум: Радев пренебрегва на върховенството на закона - то не е от приоритетите на президента

От Националната асоциация " Българско Черноморие " (НАБЧ) молят президентът Румен Радев да изясни за какво към момента не издава декрет с който да бъде основана нова община Обзор и да бъдат одобрени нейните граници и административният й център.

По този въпрос беше извършен сполучлив референдум и министерският съвет издаде решение с предложение към президента за основаване на такава община и смяна на границите на община Несебър, област Бургас.

От асоциацията припомнят, че на 31 март са отправили публично питане към Радев по кое време има намерение да предприеми съответните дейности.

" Вие посредством Вашия кабинет ни отговорихте, че това ще стане след привършване на преброяването на популацията и жилищния фонд. Преброяването завърши на 10.10.2021 година На 10.10.2021 година с наше писмо още веднъж Ви зададохме същия въпрос. Споделихме с Вас, че предизборната акция, в която участвате и Вие, стартира на 14.10.2021 година Споделихме, че това би повлияло върху Вашето решение по кое време да издадете указа. Отговор от Вас или от Вашата канцелария нямаме! ", акцентират от НАБЧ.
свързани новини94507на 01.11.2021132912на 17.09.2021
На извършения в края на февруари тази година референдум, 73% от жителите на Обзор и 6 околни села гласоподаваха за отделянето от община Несебър.

От организацията припомнят, че на 29 октомври Радев издаде декрет за назначението на Янаки Стоилов за Конституционен арбитър, от което следва, че продължава да извършва пълномощията си и по време на изборната акция.

" Членове и симпатизанти на НАБЧ си задават основателният въпрос за какво не утвърждавате границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на измененията в рамките на община Несебър. Задават си и въпроса дали президентът съблюдава клетвата си и се управлява от ползите на народа, който е дал своя вот на референдум за основаване на нова община ", пишат от НАБЧ до Румен Радев.

Членовете на асоциацията задават въпроса дали президентът се управлява от повелята на или самичък дефинира своите пълномощия.

" Задават си въпроса дали президентът съблюдава законите на България, а точно Закона за административно-териториалното устройство на Република България? Задават си въпроса, несъобразяването с положената клетва, несъобразяването с пълномощията по Конституция и незачитането на законите досега са дейности подбудени от предизборни политически пристрастености или върховенството на закона не е от целите на президента? ", пишат още от асоциацията.

" Решението, дали ще спазете клетвата си, и законите и дали ще се ръководете от ползите на народа, дал своя вот на референдума от 28.02.2021 година е Ваше. Ваша е и отговорността за пренебрегването на върховенството на закона ", заключават от НАБЧ.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР