От наследника на Марио Драги - най-вероятно Кристин Лагард, ще

...
От наследника на Марио Драги - най-вероятно Кристин Лагард, ще
Коментари Харесай

Хърватия подаде молба за влизане в "чакалнята" на еврозоната

От наследника на Марио Драги - най-вероятно Кристин Лагард, ще зависи значително вземането на решение за участието на България и Хърватия в еврозоната.

Правителството на Хърватия подаде публична молба за присъединение към Европейския валутен механизъм, " чакалнята " на еврозоната. Новината заяви ръководителят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, след нейното съвещание в Брюксел в понеделник, написа Reuters.

Еврогрупата е разгледала в резюме и напредъка на България да извърши поетите през юни 2018 г задължения за влизане в ERM II и започване на тясно съдействие с Европейската централна банка (ЕЦБ). България подаде публично молба за присъединение към чакалнята на еврозоната през предходната година, само че кандидатурата публично се отсрочва с няколко месеца, откакто през вчерашния ден не получи зелена светлина.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Още една година подготовка

По-рано през седмицата шефът на Хърватстката централна банка Борис Вуйчич съобщи желанието на страната да се причисли към еврото. Като вероятен период за осъществяване на условията за влизане в чакалнята на еврозоната, той вижда средата на 2020 година

Държавите кандидатки за присъединение към еврозоната нормално остават част от механизма, който лимитира придвижването на обменните курсове по отношение на еврото, в продължение на две години.
Ако кандидатурата отговори на условията и покрие и други критерии като постоянна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а страните членки ще вземат окончателното решение.

През юни хърватските упоритости бяха насърчени от ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който назова страната " добре готова " за присъединение.

Хърватия е най-близо до еврозоната от всички страни в Европейския съюз, които не са част от нея, защото към 80% от депозитите са в евро. Страната, пoдoбнo нa Бългapия, щe тpябвa дa пpoĸapa няĸoи зaĸoнoви пpoмeни, пpeди дa мoжe дa ce пpиcъeдини ĸъм ЕRМ II.

Финансовите министри от еврозоната са удовлетворени

Финансовите министри на еврезоната дефинират решението на Хърватия като знак за доверие в единната валута, написа DPA.

Според португалския финансов министър желанието на Хърватия демонстрира, че еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да притегля нови членове.
" Това е първата крачка по пътя на присъединението към еврозоната. Приветстваме решението на хърватското държавно управление за присъединение към фамилията на еврото и го поддържаме по този път ", сподели Сентену след срещата през вчерашния ден.

Мерките, които Загреб е взел в региона на банковия контрол, административното ръководство и други ключове сфери демонстрира решимостта на Хърватия да стане част от фамилията на еврото, добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР