От напечени от слънце плажове до прашни пустинни градове, милиони

...
От напечени от слънце плажове до прашни пустинни градове, милиони
Коментари Харесай

Австралийците гласуват в забележителен референдум за правата на коренното население

От напечени от слънце плажове до прашни пустинни градове, милиони австралийци гласоподаваха в събота на незабравим референдум за признание и права на локалните жители – с поредност от анкети, сочещи проваляне.

Повече от 230 години, откогато първите английски наказателни кораби хвърлиха котва в Сидни, гласоподаване, което трябваше да направи стъпка към помиряване, вместо това разкри пропастта сред хората от Първите народи и бялото болшинство.

Почти 18 милиона австралийци ще гласувайте с „ да “ или „ не “ за промени, които признават коренното население в конституцията за първи път и основават съвещателен орган – така наречен „ Глас “ – за преценка на законите, които засягат тези общности.

Австралия Хората от първите народи са живели на континента повече от 60 000 години.

За коренното население идването на английските колонизатори предвещава интервал на принудително послушание, насилствена асимилация и трайни ограничения.

Днес туземците и жителите на островите от Торесовия пролив съставляват по-малко от четири % от популацията, само че е доста по-вероятно да бъдат заболели, затворени или да умрат млади, в сравнение с техните по-богати бели сънародници.

Поддръжниците на гласа " Да " настояват, че промените ще оказват помощ за коригирането на тези непрекъснати неравенства посредством ангажиране на коренното население хора в изработването на политики, които засягат техните общности.

„ Срамен ден “ 

Но изследванията на публичното мнение дават дребна вяра на референдума за прекосяване, като скорошни изследвания демонстрират, че лагерът на „ да “ е малко над 40 % и страната „ не “ при близо 60 %.

Проучванията непрекъснато демонстрират, че проблемите на коренното население се подреждат на ниско място в листата с публични цели за множеството австралийци, надалеч зад опасения като възходящите разноски за живот.

В дните преди гласуването медийното внимание се концентрира толкоз върху събитията в Близкия изток, колкото и върху политическия спор вкъщи.

Референдум за правата на коренното население в Австралия: „ Трудна борба “ за акция за „ да “

Кампания „ Да “ Карън Уайът сподели, че „ се пробва да остане положителна “ пред лицето на видимо неизбежно проваляне.

Но към този момент се задават сложни въпроси за това какво би споделил гласуването „ не “ за Австралия и Австралийци.

Отхвърлянето на " Voice " би било " неприличен ден за Австралия ", сподели 59-годишният Уайът пред AFP в Сидни.

" Мисля, че това споделя нещо за пътя на тази страна, да кажеш „ не “ на нещо, което беше елементарна молба и обилно предложение “, добави тя.

„ Надявам се, че в случай че е „ не “, можем да се възстановим от него и да продължим напред. “

Обвинение в расизъм

Мили Инграм, 83-годишен гласоподавател от коренното население, сподели, че се „ надява, само че не е позитивна “ на победа за „ да “.

„ Мисля, че нашият добър австралийски народ не беше чут, това е, на което разгадавам “, сподели тя пред Агенция Франс Прес в предградието на Сидни Редфърн.

Опозиционната акция реализира триумф в канализирането на страховете по отношение на ролята и успеваемостта на асамблеята „ Глас “, като насърчи гласоподавателите да гласоподават „ срещу “. ", в случай че не са сигурни.

Дий Дюшен, 60, доброволец в акцията " не ", сподели, че " се бори да не допусне спомагателен пласт администрация от нашата конституция ".

Тя сподели, че е била извикана расист, до момента в който раздава листовки покрай изборна секция в Сидни по време на предварително гласоподаване. „ Не съм “, сподели тя.

Лявоцентристкият министър председател Антъни Албанезе прекара една година и доста скъп политически капитал в отбрана на акцията „ да “.

В деня на референдума той направи прочувствен молба към гласоподавателите, като ги моли да поправят историческа неточност.

„ Тази седмица от всички седмици, с толкоз доста ненавист, демонстрирана в света, това е опция за австралийците да покажат добрина “, сподели той.

„ Това е за почитание към локалните австралийци. Става въпрос за това по какъв начин виждаме себе си като нация, само че също по този начин и за метода, по който светът ни вижда. "

Победа с „ да ", сподели той, би означавала „ повдигане на тежестта от всички от нас ".

„ През моя живот локалните австралийци не бяха преброени. Сега те желаят да бъдат изслушани. Не е прекалено много да се желае. "

Задължително гласуване 

Гласуването е наложително за 17,5 милиона гласоподаватели в Австралия.

Референдумът може да мине единствено с поддръжката на болшинството от гласоподавателите на национално равнище и болшинството от гласоподавателите в най-малко четири от шестте щата на страната.

Бюлетината пита: „ Предложен закон: да се промени конституцията, с цел да се признаят първите нации на Австралия посредством основаване на глас на туземците и островитяните от пролива Торес. Одобрявате ли тази препоръчана смяна? “

Експертът по референдума Мат Кувортруп сподели AFP чака " Гласът " да получи сред 46 и 48 % от гласовете.

По-трудно е да се привлекат гласоподаватели, в случай че би трябвало да научат за проблем като Гласът, изясни той.

Когато хората имат към този момент сте формирали мнение, тогава в действителност можете да получите нарастване на вота, тъй като хората имат много добра визия защо става дума. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР