От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook

...
От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook
Коментари Харесай

Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български консуматори в обществената мрежа Фейсбук от чужбина, в което стара дама е задържана на улицата от група служители на реда. Според създателя на обявата, причина за задържането е това, че дамата разхожда домашния си любим без зелен документ. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са най-вече възмутени.

Както в описанието, по този начин и в самото видео, няма информация по кое време и къде е станал карцерът, какво е провокирало абсурда и последващите дейности на служителите на реда.

Какво откри Екипът за инспекция на обстоятелствата на БНР

От фрагменти във видеото се вижда, че разногласието се случва наоколо до - верига сладкарници, намиращи се в Кемптен (Kempten), Алгой (Allgäu), курортен район в Югозападна Бавария. става явен и точният адрес на сладкарницата, пред която се прави карцерът - Salzstraße 33.

 Стоп кадър от видеото

 Снимка от уеб страницата на сладкарницата

Заради наличието на публицисти във видеото проверихме за информация в районните медии в Бавария.



Случаят е отразен от телевизионния канал allgäu.tv на 19 април 2021 година Репортаж е оповестен, както и в. Информация има и в локалния сайт , онлайн изданието на и.

Оказва се, че на 17 април 2021 година е планувана проява на придвижването Querdenker ( " Thinking Outside the Box ", на български е превеждано като „ Инакомислещи " ) с над 8000 регистрирани участници. Движението се афишира срещу ограничаващите ограничения, въведени в Германия. Протестът не е позволен от локалните управляващи поради упования му мащаб на фона на разпространяването на ковид и риска от заразяване. Въпреки възбраната, към 1000 души се пробват да проведат демонстрации в разнообразни региони на центъра на града, а полицията попречва събирането на групи от хора. Много от присъстващите последователи на Движението (наричани още " латерални мислители " ) нарушават условието за носене на маска и съблюдаване на разстояние. Видео от неразрешения митинг е оповестено в.

В този ден се случва и карцерът на старата жена, който още тогава е мощно подложен на критика в обществените мрежи. От полицията обаче изясняват, че дамата, за която даже не е ясно дали е взела участие в демонстрациите, е обидила чиновниците на реда. При тяхна молба да даде документ за идентичност, тя е отказала . От видеото се чува по какъв начин дамата отхвърля обвиняването, че е обидила служителите на реда: " Не съм ви обиждала, не съм споделила, че сте луди! " Казаното от нея " Това е полуда " ( " Das ist doch bekloppt " ) тя отнася към цялостната обстановка в града в този ден.

Във видеото, публикувано в обществените мрежи, се вижда по какъв начин в течение на разногласието сред дамата и служителите на реда, тя удря по ръката един от чиновниците на реда. След удара се стига до кавга. По информация на служителите на реда са сложили белезници на ръцете дамата, само че за малко. Не е и потърпевша.

По данни на, в информация, публикувана от полицията на 19 април, е посочено, че " дамата не се е съобразила с рестриктивните мерки в града, произхождащи от възбраната за осъществяване на проява, а по-късно е обидила полицейските чиновници ". Тя е била арестувана поради непокорство. След като обстановката се е успокоила, полицейските чиновници са премахнали белезниците, а самоличността й е била открита. 

След случая прокуратурата в Кемптен е образувала наказателно произвеждане за засегнатост и опозиция на чиновници на реда. Действията на полицията са считани за законосъобразни. 

На 19.01.2022 година стана ясно, че Районният съд в Кемптен е осъдил дамата с санкция от 4000 евро. Присъдата е издадена поради опозиция на чиновниците на реда, само че и за  " потребление на погрешни здравни документи " . Оказва се, че в съда дамата признава, че е имала подправено уверение, изтеглено от интернет, което я освобождавало от задължението да носи маска.

Няма информация обаче задържането и присъдата да са свързани с съществуването или неналичието на зелен документ. Освен това към 17.04.2021 година на територията на Германия не работят противоепидемични ограничения, които да изискват потреблението на зелен документ за достъп до обществени събития навън. Информация за ограничаващите ограничения, годни до 18.04.2021 година, е налична.

В този смисъл изказванието, че стара жена е задържана поради неналичието на зелен документ, до момента в който разхожда кучето си, е НЕВЯРНО .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР