От началото на тази седмица Перник е на воден режим.

...
От началото на тази седмица Перник е на воден режим.
Коментари Харесай

Основната причина за водния режим в Перник е липсата на достатъчно валежи

От началото на тази седмица Перник е на воден режим. Основната причина е неналичието на задоволително превалявания. Оттам нататък въпросът е по какъв начин е била изразходвана наличната вода. Все още се обследват събитията и методът на потребление на водния запас. Опазването на ресурса става с икономисване и инженерни ограничения - понижаване на загубите по водоснабдителната система, разяснява инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите, в предаването " Бизнес старт " с водещ Живка Попатанасова.

" Министерството на околната среда и водите дават позволения на ползвателите да използват избрани количества през месеците ", посочи гостът.

Гостът показа опасенията, че водният режим не води безусловно до спестовност. " Той би трябвало да бъде изработен ловко, защото хората се презапасяват. Самото прекъсване и стартиране на системата води до доста повече повреди ", акцентира той.

" Вероятно казусът в Перник е бил, че не в точния момент е спряно използването на огромни количества от промишлеността ", изрази догадка инженер Иванов.

" Министерството на районното развиване и благоустройството са тези, които носят отговорност за ръководството на сдружението и в случай че са решили, че има съображение да бъде освободен шефът, несъмнено е по този начин ".

Позицията на инженер Иванов е, че не би трябвало постоянно да се сменят шефовете на ВИК сдруженията.

" В България имаме приблизително 60% загуби на вода. Трябва да стартираме да се борим с неотчетените водни количества. Това се показва в вложения в замяна на водопроводите, както и прекъсване на нереглементираното прилагане на вода ".

По думите на госта би трябвало да се направи национална стратегия за понижаване на загубите на вода у нас. Освен това той уточни и нуждата от вложения в размер на 3 милиарда евро за водоснабдяване, както и адаптивността към естествените условия като фактор за справяне с казуса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР