От началото на тази година е възстановена една стара практика

...
От началото на тази година е възстановена една стара практика
Коментари Харесай

Договор за сътрудничество бе подписан между музея „Шипка – Бузлуджа“ и Македонския научен институт

От началото на тази година е възобновена една остаряла процедура на Национален природонаучен музей „ Шипка – Бузлуджа “ – културният институт да си сътрудничи с академични институции и научно-изследователски центрове, свързани с проучването на проблеми на българската история.

Това сподели за Радио „ Фокус “ шефът на Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “ Чавдар Ангелов. Той разясни, че при започване на 2017 година контракт за партньорство е подписан с Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, а преди броени дни е подписан контракт за съдействие сред Националния музей и Македонския теоретичен институт в София. „ Радвам се на тази опция, която получихме, тъй като това е една научна институция, която е потвърдена с годините.

Тя главно е обвързвана с проучване на проблемите на национално-освободителното придвижване на македонските и тракийските българи. Предвид обстоятелството, че в редовете на Българското опълчение служи една много огромна група хора, родом от географската област Македония, по натурален метод ще допълним своите проучвания “, сподели Чавдар Ангелов.

Предстоят общи събития сред двата института, в които те ще си партнират – научни конференции, изложения и други, като огромната цел е да бъде готова огромна взаимна галерия отдадена напълно на българите от Македония, които през 1877 година се включват в редовете на Българското опълчение. Идеята е тази галерия да бъда показана и в Македония: „ Това е нещото, което ни свързва, и доста от тези мъже родом от Скопие, Прилеп, Велеш, Кукуш, Воден са починали в боевете при Стара Загора или при защитата на Шипченския проход “, сподели Ангелов.

Чавдар Ангелов изрази увереността си, че това би било потребно партньорство, от което двете страни ще извлекат взаимна изгода, поради обстоятелството, че в Македонския теоретичен институт членуват едни от актуалните, водещи откриватели на българската история.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР